Майно хабарників - у відкритому режимі!

Економічні злочини та корупцію високопосадовців Херсонської області розслідуватиме Мелітопольське територіальне управління Національного антикорупційного бюро.

За інформацією управління МВС в Херсонській області, за 9 місяців року в регіоні виявлено 42 кримінальні корупційні правопорушення, сума збитків від яких складає майже 317 тисяч гривень. Правоохоронці наклали арешт на майно хабарників на суму понад 3 млн. гривень.

На жаль, апетити хапуг Херсонщини не відрізняються від їхніх «колег» з інших областей. Як свідчать дослідження незалежних міжнародних організацій, Україна протягом останніх трьох років стабільно посідає 145—150-е місця зі 170 держав світу по боротьбі з корупцією. Така ситуація суттєво гальмує проведення важливих соціально-економічних реформ та заважає надходженню інвестицій в Україну. У жовтні Президент підписав пакет антикорупційних законів, що мають викорінити хабарництво, незаконне заволодіння майном та інші форми корупційних злочинів в українському суспільстві. У розробці антикорупційної стратегії брали активну участь представники «Реанімаційного пакета реформ», котрі переконані, що відкритість і прозорість — ефективні кроки на шляху до подолання корупції.

Вже з 1 січня 2015 року в Україні запрацює відкритий онлайн-реєстр речових прав на нерухоме майно. Відтак, чиновники, судді, прокурори Херсонщини не зможуть приховати інформацію про свої будинки й маєтки. «Завдяки доступному реєстру нерухомості кожен українець зможе перевірити, кому належить та чи інша будівля. Це допоможе оперативніше виявляти місцеві межи­гір'я та вбереже звичайних громадян від афер при купівлі нерухомості», — говорить голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Також у січні має завершитися процедура призначення голови Національного антикорупційного бюро. Новостворений орган займатиметься виключно корупційними правопорушеннями, під пильне око його фахівців потраплятимуть вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: міністри, народні депутати, судді, прокурори, голови ОДА, керівники великих державних підприємств та інші. Бюро займатиметься також справами, рівень шкоди від яких суспільству становить більше півмільйона гривень, навіть якщо там не фігуруватимуть високопосадовці.

До структури бюро увійдуть 7 територіальних управлінь (Львів, Хмельницький, Миколаїв, Мелітополь, Полтава, Донецьк та Київ). Мелітополь­ське територіальне управління Національного антикорупційного бюро України матиме повноваження розслідувати справи з корупційною складовою з АР Крим, Запорізької, Херсонської областей та міста Севастополя.

Антикорупційним пакетом законів передбачено, що декларації високопосадовців перевірятимуть на відповідність стилю їхнього життя, а зміни до Кримінального кодексу України спрощуватимуть процедуру пред'явлення звинувачення.

— Раніше чиновник із зарплатнею 1500 гривень, який володів нерухомістю вартістю мільйон, не вважався порушником законодавства. Для того, щоб відкрити кримінальне провадження, необхідно було довести, що гроші на будинок він украв, тобто довести реальний факт крадіжки, — пояснює Віталій Шабунін. — Згідно з новим законодавством, державна сторона обвинувачення тепер повинна буде просто довести, що чиновник звів маєток не за власні кошти. Тобто треба буде додати всі задекларовані доходи підозрюваного у хабарництві.

Фахівці, які були залучені до розробки антикорупційних документів, порахували: реалізація положень Антикорупційного пакета законів гарантовано додасть до бюджету щонайменше 90 млрд. грн., а це більше, ніж 3 цьогорічні бюджети Міністерства освіти та науки (у 2014 році МОН отримав 24,3 млрд. грн.). За інформацією фахівців СБУ та Рахункової палати, лише на непрозорих закупівлях держава щороку втрачає від 35 до 53 млрд. грн., що становить близько 10—15% від видаткової частини бюджету. Цієї суми вистачило б, аби відремонтувати всі автодороги в Україні або вдвічі збільшити зарплату вчителям та лікарям.

Відмивання чималих сум нерідко відбувалося через завуальовані схеми державних закупівель. Та вже з початку року Мінекономіки відкрило пов­ний доступ до «Вісника державних закупівель України», де публікується вся інформація про тендери за бюджетні кошти та результати закупівель. Відтак, жителі Херсонщини можуть проконтролювати, куди і коли були витрачені кошти держустановами.

Раніше інформацію про укладені угоди, назви компаній-переможців, вартість закуплених товарів або послуг потрібно було «добувати». Нині все це є у відкритому доступі, і всі охочі можуть дізнатися правду про те, як влада витрачає гроші громади...

На думку фахівців «Реанімаційного пакета реформ», невідворотність покарання повинна стати основою подолання корупції в Україні. В Європі корупційні правопорушення зараховують до особливо тяжких злочинів, тож і покарання діють найсуворіші. Віталій Шабунін переконаний, що позбавлення волі та конфіскація майна чиновників буде набагато ефективнішим інструментом, ніж догана чи звільнення з роботи: «Корупція буде подолана тоді, коли ризики від незаконних дій будуть набагато вищими, ніж власне самі корупційні вигоди».

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон