Молекулярний калейдоскоп Херсонщини

З 16 по 18 грудня у Херсонському державному університеті на базі лабораторії молекулярної біології факультету біології, географії і екології відбувся перший навчальний семінар «Молекулярний калейдоскоп».

Цей захід було проведено для студентів і аспірантів біологічних спеціальностей нашого університету та гостей із Київського національного університету імені Тараса Шевченка і Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського.

Були проведені лекційні та практичні заняття з основ лабораторних і біохімічних досліджень молекулярної та клітинної біології. На урочистому відкритті заходу перед молодими науковцями виступили декан факультету біології, географії і екології доцент Ігор Пилипенко, завідувач кафедри ботаніки професор Іван Мойсієнко, завідувач кафедри біології людини та імунології доцент Олена Гасюк, професор кафедри біології людини та імунології Марина Сидорович, завідувач кафедри ботаніки КНУ імені Тараса Шевченка Ігор Костіков.

Практичну частину розпочав в.о. завідувача Молекулярної лабораторії, викладач кафедри біології людини та імунології Сергій Бесчасний. Він провів міні-лекцію, де розповів про особливості застосування ПЦР-аналізу в біологічних дослідженнях та продемонстрував особливості виділення ДНК із тваринних тканин. Виділяти ДНК з рослинного матеріалу (водорості, вищі рослини, лишайники) навчила учасників викладач кафедри ботаніки Світлана Скребовська.

У програмі семінару велику увагу було присвячено методам визначення цито- та генотоксичності. Ці методики представила професор кафедри біології людини та імунології Марина Сидорович.

Для створення у учасників більш повної картини сучасних методів молекулярної та клітинної біології старший лаборант кафедри біології людини та імунології Юлія Самойленко та магістрант-біолог Олександра Дзьоба провели майстер-клас із культивування клітин кісткового мозку лабораторної миші та визначення продуктів перекисного окиснення ліпідів у біологічних зразках.

Особливістю семінару було те, що учасники могли власноруч спробувати усі запропоновані методики та застосовувати отримані навички для оптимізації своєї науково-дослідної роботи, що, безумовно, сприятиме підвищенню ефективності досліджень. Організатори намагалися спланувати роботу так, щоб усі заходи проходили у режимі non-stop. Для учасників також були проведені цікаві заняття від професорів з Київського національного університету ім.Шевченка. Усі учасники отримали великий заряд енергії, безцінний практичний досвід і радо ділилися своїми враженнями під час імпровізованих кава-брейків.

Організаційний комітет навчального семінару «Молекулярний калейдоскоп»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон