Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим - 22 роки

Сьогодні, 17 грудня 2014 р. Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим (ППУ АРК), яке тимчасово розміщується у м. Херсон, виповнилося 22 роки.

Для будь-якої людини зазначений вік – це тільки початковий етап життєвого шляху, коли поступово розкривається її творчий та інтелектуальний потенціал, формується характер, воля, проявляються професійні здібності. Для державної установи 22 роки – вік поважний, вік зрілості, розквіту та визнання.

Дивовижно, але факт - складна і суперечлива динаміка політичного розвитку України гармонічно поєднала обидві вищевказані аксіоми у діяльності Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Час змінюється і ми змінюємося разом з ним. Сучасні реалії українського суспільно-політичного сьогодення, російська анексія кримського півострову призвели до певної руйнації традиційних уявлень, схем та алгоритмів роботи державних органів влади у нашій державі.

Так, розвиток військово-політичної ситуації на півдні України вніс істотні корективи і у діяльність ППУ АРК.

У сучасних умовах Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим переживає друге своє народження. В травні 2014 р. Указом Президента України від 24 травня 2014 р. №487/2014 «Про невідкладні питання Представництва Президента України в Автономній Республіці» установа тимчасово розміщена у місті Херсоні.

Роботу державної структури було відновлено практично з нуля. Зусиллями керівництва ППУ АРК у надзвичайно складних умовах, передусім, кадрового дефіциту, відсутності матеріально-технічного забезпечення створено ефективний механізм вирішення поставлених Президентом України завдань.

Поточна діяльність Представництва спрямована на практичне виконання Законів України: «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про створення вільної економічної зони «Крим», а також інших законодавчих та нормативних актів, що стосуються проблемних аспектів забезпечення життєдіяльності населення тимчасово окупованої території півострову.

Наразі у безпосередній близькості від адміністративних кордонів Криму, на особистому контакті з мешканцями кримського півострову та вимушеними переселенцями Представництвом ведеться цілеспрямована робота щодо забезпечення їх соціальних, політичних, культурно-освітніх та майнових прав, здійснюється всебічний розгляд звернень зазначеної категорії осіб із послідуючим сприянням у вирішенні нагальних проблем, надання консультативної юридичної допомоги тощо.

Географічна близькість до Криму дає можливість своєчасно надавати допомогу нашим співвітчизникам, які перебувають на тимчасово окупованій території.

До Представництва за різними видами допомоги, консультуванням вже звернулося понад 500 осіб. Це і пряма телефонна лінія, і особистий прийом, і письмові звернення громадян.

В процесі роботи зі зверненнями громадян, активно використовується система інформування населення за допомогою друкованих пам'яток, довідників та дорожніх карт, розроблених Представництвом.

З метою оперативного вирішення питань міграційної політики, перетину кордону Представництвом сьогодні налагоджено плідну співпрацю з Херсонським центром надання адміністративних послуг. Передусім, це стосується взаємодії з вирішення питань, пов'язаних з оформленням паспортів, у разі їх втрати, оформлення проїзного документа дитини тощо.

Окрім того, на виконання поставлених завдань Представництвом налагоджено конструктивний діалог з центральними органами виконавчої влади, обласними державними адміністраціями, результатом якого є щотижневий моніторинг ситуації щодо соціальних проблем переселенців з Криму, які вирішуються безпосередньо в областях. На цьому напрямку постійно проводиться аналіз інформаційних матеріалів, розміщених на офіційних сторінках органів влади як центрального, так і місцевого рівня.

Підготовлені за його результатами аналітичні матеріали дають змогу не лише відслідковувати певні події, які відбуваються в областях, але й побачити їх якісне наповнення, психологічний настрій вимушених переселенців тощо.

Так, протягом листопада 2014 року спостерігається тенденція до збільшення кількості звернень щодо отримання соціальної допомоги. Це, в першу чергу, пов'язано з початком реєстрації вимушених переселенців та оформленням щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505, 509.

Водночас, Представництвом ведеться планомірна робота щодо інформування кримчан та вимушених переселенців з питань внутрішньої та зовнішньої політики держави, актуальних проблем життєдіяльності, нових нормативних актів органів державної влади України, їх роз'яснень щодо можливостей застосування законодавства України в ситуації, яка виникла.

Інформаційна політика реалізується через впровадження практики постійного інформування на сайті Представництва, участі в робочих зустрічах з членами громадських організацій, що здійснюють безпосередню роботу з переселенцями, ефірів на телебаченні тощо.

Представництвом організовано інформування мешканців Криму та тимчасово переміщених осіб щодо перспективних можливостей захисту своїх прав в судовому порядку та сучасної практики розгляду таких питань, перереєстрації суб'єктів господарської діяльності та отримання певних податкових пільг або здійснення своєї діяльність на території Криму в майбутньому.

Компетентними службами Представництва здійснюється безперервний моніторинг соціально-економічної та суспільно-політичної ситуації, а також дотримання окупаційною владою прав людини в Автономній Республіці Крим, відстеження динаміки суспільно-політичних настроїв та психологічного клімату населення півострову тощо.

Одним з позитивних аспектів поточної діяльності Представництва є досягнення доволі високого рівня консолідації та координації зусиль органів влади та громадськості у сфері забезпечення основних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території через можливості створеної при Представництві Громадської Ради та налагоджену співпрацю з представниками Меджлісу кримськотатарського народу, а також використання формату конференцій, круглих столів, а також інших вагомих громадських та експертних науково-практичних заходів.

Вже залишилися позаду сім місяців роботи Представництва у нових географічних та суспільно-політичних умовах 2014 року. Все зайве, все не потрібне, пусте та кон'юнктурне відсіялося. Представництво продовжує свій шлях до нашого спільного з Кримом майбутнього в єдиній, незалежній державі Україна, крок за кроком наближаючи очікувану перемогу - повернення Криму до складу України.

За матеріалами Представництва Президента України в АРК

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон