Тестували виконання обіцянок

Перші півроку роботи на посаді міського голови Херсона Володимира Миколаєнка стали предметом для обговорення під час круглого столу, ініційованого столичними експертами системи народного контролю «Слово і Діло».

До речі, система народного контролю «Слово і Діло» — це діючий соціальний проект, який передбачає постійний моніторинг обіцянок та їх втілення політиками, чиновниками різного масштабу — від Верховної Ради, Кабміну, центральних органів влади до обласних та міських. Наразі кожна персона має свій профайл з рейтингами відповідальності чи безвідповідальності.

Презентуючи результати моніторингу ефективності роботи очільника Херсона, складеного на основі рівня виконання ним обіцянок, які були озвучені в його передвиборній програмі або висловлені публічно й за­фіксовані в ЗМІ, керівник медіа-напряму «Слова і Діла» Євген Заїка зазначив, що формат проведеного ними дослідження не претендує на те, аби бути абсолютно об'єктивним. Принаймні треба визнати, що важкувато заочно відстежити з Києва те, що реально відбувається за понад півтисячі кілометрів.

І все ж ініціатори заходу констатували, що Володимир Миколаєнко виголосив 25 обіцянок за період політичної діяльності на посаді мера. Три були зафіксовані громадськими активістами як такі, що виконані, одна — невиконана, найбільша ж частина наразі ще не доведена до логічного завершення і перебуває в процесі виконання. Відповідно до цього рейтинг відповідальності Миколаєнка на сьогодні становить лише 12%, а безвідповідальності — 4%.

За словами Євгена Заїки, найбільша частина обіцянок стосувалася сфери регіонального розвитку та ЖКГ (5), на другому місці — держуправління, місцевого самоврядування та благоустрою (по 4), 3 обіцянки — в царині громадського транспорту, по 2 — у соціальній сфері, галузях будівництва та інфраструктури, малого та середнього бізнесу. І лише по одній стосувалися охорони здоров'я та екології. Найбільша їх кількість міським головою виголошена в квітні-травні у процесі передвиборних перегонів.

Представники системи народного контролю констатували, що проведений аналіз рівня відповідальності за виконання власних обіцянок дозволяє меру Херсона посісти аж 27-е місце в рейтингу з-поміж 40 протестованих голів українських міст. Серед очільників, котрі посіли лідерські позиції найвідповідальніших, — мери Черкас та Миколаєва.

Не залишив без уваги висновки експертів і присутній на круглому столі заступник міського голови Віктор Іванушкін. Він погодився, що будь-яка форма контролю громадськості за владою всіх рівнів є корисною та важливою, бо спонукає до чіткого виконання обіцяного. Для Миколаєнка, з його слів, обіцяне — це не лише озвучені пріоритети чи напрями діяльності, а щоденна робота — набагато масштабніша та всеохоплююча.

— Представлений рейтинг підтверджує, що понад 90% пунктів програми міського голови виконані або перебувають у процесі виконання, — підкреслив Віктор Іванушкін. — Та найголов­ніше, чого беззаперечно дотримується з обіцяного нинішній мер, — «не красти!».

Значно вищу, ніж експерти, оцінку мерові дали й присутні представники депутатського корпусу та громадськості, котрі мали можливість подискутувати з аналітиками, наводячи власні аргументи на користь, на їхню думку, ефективності діяльності Миколаєнка. Апелювали конкретними фактами: мешканці 40 гуртожитків отримали право на приватизацію свого житла, взято курс на цілодобове водозабезпечення городян. Та головне за нинішньої нестабільної обстановки в прикордонному з Кримом регіоні — недопущення проявів сепаратизму в місті та захоплення адмінбудівель. Ну а те, що на сьогодні відремонтовано ще не всі заплановані ліфти, не повною мірою проведено ремонти мереж у ЖКГ, дорожнього покриття тощо, так тут головною причиною є непроплати з боку Держказначейства.

Експерти ж у відповідь акцентували, що ще надто багато обіцянок перебуває на початковій фазі реалізації, хоча самим городянам хотілося б, аби вони нарешті перейшли до практичного втілення. Це і обіцянка відкрити притулок для тварин в Херсоні, адже сьогодні місто буквально тероризують зграї бродячих собак. Миколаєнко також обіцяв ліквідувати всі незаконні тимчасові споруди на території міського парку (ім. Леніна), однак натомість усе місто заполонили й спотворюють його вигляд нові кіоски та забігайлівки. Чимало питань залишаються відкритими й щодо освітлення вулиць, облаштування парків та скверів, реконструкції сверд­ловин, ремонту внутрішньо-дворових проїздів та тротуарів у мікрорайонах тощо. Городяни чи не найчастіше нагадують мерові в своїх зверненнях саме про ці далеко не тимчасові незручності.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
Новий День

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон