Міграційна служба Херсонщини готується до видачі біометричних паспортів

Міграційна служба Херсонщини активно готується до процесу оформлення й видачі біометричних документів. В Управлінні встановлюється обладнання – комплекс для збору біометричних даних.

Згідно з Постановою КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення» з 1 січня 2015 року почнеться оформлення та видача українцям біометричних паспортів.

Які ж вони біометричні паспорти, порядок виготовлення та отримання нових біометричних документів – досить актуальне питання громадян, які звертаються до міграційної служби.

Зовні біометричний паспорт мало чим відрізнятиметься від того, які громадяни отримують на сьогоднішній день, бланк біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон виготовлятиметься у формі синьої книжечки розміром 88 х 125 міліметрів, складатиметься з м'якої обкладинки, форзаца, сторінки даних і 32 паперових сторінок.

В біометричному паспорті буде міститись вся та сама інформація, яка міститься в звичайному закордонному паспорті, але окрім існуючих інформаційних сторінок в біометричному документі буде вбудований електронний чіп, на якому буде записана інформація, що міститься на сторінці даних паспорта для виїзду за кордон, основні біометричні дані людини : обличчя, відцифрований підпис, відбиток пальців, а також ,за бажанням громадян та письмовим клопотанням особи, можливе внесення до безконтактного електронного носія додаткової інформації (про місце реєстрації, про сімейний стан, про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, про видачу приватизаційних паперів, додаткові (факультативні) біометричні дані, параметри (відцифровані відбитки пальців рук)).

Вмонтований електронний носій практично унеможливлює підробку чи фальсифікацію паспорта і дозволяє швидко ідентифікувати особу на кордоні.

Виробником документа буде Державне підприємство «Поліграфкомбінат Україна». За попередньою інформацією, орієнтовна вартість бланка біометричного паспорта для виїзду за кордон сягатиме 15 євро у гривневому еквіваленті. Окрім того при оформленні закордонного паспорта до державного бюджету сплачуватимуться держмито та вартість адміністративної послуги, передбачені актами Кабінету Міністрів України.

За словами Голови Державної міграційної служби України Сергія Радутного, впровадження біометричних документів є однією з умов надання безвізового режиму ЄС для України, проте їздити до країн ЄС без віз українці зможуть тільки після ухвалення відповідного рішення Європейським Союзом.

Процедура подачі документів на оформлення біометричного паспорту буде проходити в звичному порядку. Громадяни звертатимуться до підрозділів міграційної служби з паспортом громадянина України та відповідними квитанціями про оплату обов'язкових платежів.

Перехід на біометричні документи відбуватиметься поступово, громадяни і надалі зможуть користуватися паспортами, які зараз видає міграційна служба та будуть чинними до кінця терміну, зазначеного в документі,тобто не менше 10 років. Заміна паспорта на біометричний не є обов'язковою.

Іоанна Євич
Головний спеціаліст по зв'язкам з громадськістю та ЗМІ
УДМС України в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон