Чому українських жінок у політиці дуже мало?

Сьогодні, 8 грудня, у місті Херсоні було презентовано аналітичне дослідження «Гендерний моніторинг парламентських виборів 2014» з якого випливає, що представництво жінок у політиці і досі залишається на низькому рівні.

Дослідження презентували у форматі зустрічі круглого столу в прес-клубі «Новий день» за темою «Гендерний паритет у політиці сьогодні та завтра». Метою такого заходу, окрім презентації дослідження також було обговорення питання дотримання Закону України «Про політичні партії України» щодо представництва жінок і чоловіків у виборчому списку.

Учасниками круглого столу були: депутати рад різних рівнів, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, члени обласних осередків політичних партій, журналісти та інші.

Отож, в ході круглого столу стало відомо, що в 2014 році ВГО «Жіночий консорціум України», який входить до Жіночої демократичної мережі, вже вдруге реалізував проект «Гендерний моніторинг парламентських виборів 2014».

Медіа-експерт ВГО «Жіночий консорціум України», автор фільмів «Жінки у політиці» Віра Карайчева повідомила, що оскільки презентація проектів відбувалась і в інших регіонах нашої держави, то у порівнянні з ними Херсон є одним із найактивніших регіонів саме щодо обговорення проблем жіночого представництва в органах влади.

Тож, в результаті моніторингу експерти виявили, що у порівнянні з 2012 роком кількість жінок-кандидаток збільшилась і в мажоритарних округах, і у партійних списках, однак представництво жінок все ж лишається на низькому рівні.

У Верховній Раді України 8-го скликання 55 % жінок-виборців представляє лише 11% жінок у парламенті. Вперше за всю історію представництво жінок у відсотковому співвідношенні складає 11 %.

«Кількісно представництво збільшилось на 3 особи. У 2012 році у парламенті було 44 жінки, у поточному році їх кількість складає – 47 жінок», - зазначила Віра Карайчева.

Вона також акцентувала увагу на тому, що одна із головних проблем – це те, що норма закону про 30 % квотування практично не дотримувалася. З приводу цього «Жіночий консорціум України» звертався до Центрвиборчкому з офіційним запитом, чи відслідковується дотримання партіями відсоткової квоти, щодо жінок.

Але офіційна відповідь, яка була отримана від Центрвиборчкому, за словами Віри Карайчевої, виглядає, як звичайна відписка.

Цифри щодо жінок у політиці в поточному році саме на Херсонщині, під час засідання круглого столу озвучила директорка підрозділу з гендерної політики Херсонського обласного центру «Успішна жінка» Олена Микитась: «182 округ – всього 18 чоловіків та 2 жінки; від партії 9 чоловіків, 1 жінка; самовисування – 9 чоловіків та 1 жінка; 183 округ – 9 чоловіків та 1 жінка, самовисування – жодної жінки; 184 – 6 чоловіків, 1 жінка, самовисування – 7 чоловіків та 3 жінок; 185 – 6 чоловіків, жінок – 0, самовисування – 5 чоловіків, жінок – 0 і 186 округ - 8 чоловіків, жінок – 0».

З цього приводу зазначила Віра Карайчева, яка підкреслила, що Херсонщина має не найгірші показники, якщо порівнювати з іншими регіонами держави. Декілька областей України мають ще менший відсоток жінок у політиці.

Якщо Верховна Рада буде спроможна зробити пропорційну систему з відкритими списками – шанси жінок потрапити до політики значно збільшаться. І якщо квота 30 % буде дотримуватися, то на наступних виборах можемо очікувати зовсім іншого складу парламенту з приводу гендерного питання.

Присутня на засіданні круглого столу керівник Херсонської обласної організації «Блок Петра Порошенка» Олена Урсуленко, яка подає яскравий приклад успішної жінки в політиці з теми засідання зазначила: «Ми стоїмо на порозі місцевих виборів, а це дуже хороший старт для жінок, які з душею займаються громадською діяльністю і незалежно від того хочуть вони чи ні, ми маємо знайти для них переконливі слова, щоб вони все-таки захотіли стати політиками. Я в 2010 році потрапила із громадської діяльності до політичної. Ці дві діяльності дуже відрізняються одна від одної. Одне, коли ти маєш щось робити в громадській діяльності з душею та зовсім інше, коли в політиці ти маєш бути професіоналом. Школа політики має бути в державі, цьому потрібно навчатися і ще раз підкреслю, прекрасний старт для цього - місцеві вибори».

Для збільшення кількості представництва жінок та досягнення гендерної рівності експерти рекомендують: підвищувати правову культуру усіх суб'єктів виборчого процесу, шляхом навчання, просвітництва та популяризації; підвищувати контроль державних органів влади за виборчим процесом, деталізувати законодавчу норму 30 % гендерного квотування.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон