Юлій Мамчур в Херсоні: Україна ще не готова до вступу в НАТО

Полковник Повітряних Сил ЗС України Юлій Мамчур вважає передчасними розмови про необхідність зміни позаблокового статусу України. Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції для місцевих ЗМІ у Херсоні.

За його словами, у найближчі кілька років українські Збройні Сили навряд чи відповідатимуть стандартам Альянсу: «Тому і НАТО, вважаю, не готове прийняти нас такими, якими ми зараз є», - сказав він.

Проте, на думку українського військового льотчика, держава у найближчі кілька років має зробити все, щоб покращити матеріально-технічне забезпечення армії.

«Фінансування Збройних Сил України на протязі 23 років відбувалося по залишковому принципу. Всі знаєте: близько 1% ВВП. А це доволі небагато. До того ж, 80% цих коштів Збройні Сили «проїдали» — зарплата, харчування, речове майно. 7-8% бойової підготовки, приблизно стільки ж було на закупівлю нових зразків озброєння. Хоча світова практика — 50% на грошове забезпечення, 25% - на бойову підготовка і стільки ж на закупівлю новітніх зразків озброєння і оновлення існуючого», - зазначив Юлій Мамчур.

За його словами, період приблизно до 2020 року буде для ЗСУ перехідним. «В подальшому варіант вступу до НАТО як загальнобезпекової системи — чому б і ні?», - відповів Ю.Мамчур.

Вступ до НАТО, якщо таке рішення в майбутньому буде прийнято, дозволить Україні закуповувати в інших країнах новітні зразки озброєння: «А зараз нам просто потрібно відновити те, що в нас є», - вважає він.

Події в Криму і на Сході, за словами Ю.Мамчура, показали, що українські Збройні Сили конче потребують реформування: «Реформи, реформи і ще раз реформи, які повинні привести в тому числі і до оновлення кадрового складу. Ми повинні своїх патріотів вирощувати. Тому що не буде патріотизму, не буде патріотичного виховання — не буде Збройних Сил. Події в Криму показали, яке було відношення до найсвятішого, що є, присяги», - зазначив полковник.

На переконання Ю.Мамчура, українська армія має стати професійною. Але на даному етапі не виключає так званого «змішаного» підходу — і строкова служба, і контрактна.

Щодо моделі, яку Україна має взяти за взірець при реформуванні своїх Збройних Сил, то, на думку, не варто орієнтуватися ані на ізраїльську, ані на швейцарську. В Україні має бути українська модель армії. "Ми самі по собі незвичайні люди, тож повинні щось придумати своє", - пояснив полковник Збройних сил України Юлій Мамчур.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон