Російські війська вже зайняли 8 кілометрів Херсонщини

Минулої суботи в цьому переконався голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов, який з робочим візитом побував у Генічеському районі - на адміністративному кордоні з АР Крим.

У ході робочої поїздки губернатор оглянув базу дислокації бійців батальйону територіальної оборони та прикордонників у селі Стрілкове, ознайомився з роботою митного контрольно-пропускного пункту на кордоні з Кримом.

Як зазначив командир територіальної оборони, стан жилих приміщень та харчування цілком задовольняє потреби бійців, проте за словами самих військових, напередодні вони проживали у наметових містечках, половину з яких днем раніше зруйнувала сильна буря. Через негоду частину бійців було переведено до казарм, однак деякі з них й досі проживають у наметах.

Оглянувши житлові умови військових, голова ОДА особисто виїхав на передову. За його словами, там він пережив досить моторошні почуття, адже своїми очима побачив російські війська, які, між іншим, вже на 8 км(!) вторглися на територію Херсонської області. Подальше їх просування наразі успішно стримується українськими бійцями.

Після Стрілкового, Андрій Путілов рушив до села Салькове, де відвідав місцевий військовий підрозділ та поспілкувався з тамтешніми козаками, яким подякував за те, що вони першими угледіли загрозу з боку російських військ, стали на захист території Херсонщини і зупинили просування ворога ще до приходу українських військових.

Продовжили робочу поїздку губернатора відвідини села Чонгар, Каланчацького району. Там Андрій Путілов оглянув лінії оборони і захисні рубежі на кордоні з Кримом. Проведені роботи цілком задовольнили голову облдержадміністрації.

Єдине ж, що не сподобалися керівнику ОДА, так це багатокілометрові черги на кордоні. І хоч така ситуація не є новою, її ускладнили зміни до законодавства, введені у дію в суботу, 27 вересня.

Зокрема був визначений особливий статус Кримського півострова, через який відтепер усі вантажі на кордоні оформляються у напрямках експорт-імпорт. Відтак при перетині кордону у бік Криму необхідно обов'язково декларувати всі вантажі. «Далекобійники» до несподіваних змін були не готові, і декларацій на вантаж не мають. А митники, у свою чергу, не мають права пропускати через кордон не задекларований вантаж. Таким чином, з учорашнього дня колони вантажівок по обидва боки від кордону зупинилися і сформували багатокілометрові черги.

Андрій Путілов запропонував встановити на митному контрольно-пропускному пункті інформаційних «стендів» з переліком усіх необхідних документів для перетину кордону.

У тому ж Чонгарі губернатор оглянув територію місцевої військової частини і зокрема приміщення, у яких українські військові проживатимуть взимку. Наразі там проводяться ремонтні роботи. За словами радника голови облдержадміністрації Олександра Воробйова, зараз основна робота спрямована на належне опалення житла військових.

Як зазначили самі бійці, їм не вистачає близько трьохсот бронежилетів. Ці та будь-які інші проблеми військових, які можуть виникнути, губернатор обіцяв взяти під владний контроль та неодмінно вирішити.

Завершилася робоча поїздка голови ОДА відвіданням польової кухні на території військової частини у селищі Чонгар. Кажуть, що смаком солдатської їжі губернатор залишився задоволений...

Юлія ШЕЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон