В ХДУ презентували новий геоінформаційний портал Херсонської області

ГІС-портал, ХДУ, студенти
Ознайомитися з Геоінформаційним порталом Херсонської області мали змогу студенти й науковці Херсонського державного університету. Адже ГІС-портал є перспективним майданчиком для реалізації наукових досліджень ученими з різних галузей науки.

Модератором зустрічі виступив голова Товариства дослідників України Павло Остапенко. Він ознайомив з метою створення ГІС-порталу, його структурою. Більш докладно про наповненість розділів та перспективи використання даного ресурсу в громадах розповіли розробники проєкту.

Серед яких й науковці ХДУ – проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова, декан факультету біології, географії та екології Ігор Пилипенко, доцент кафедри географії та екології Микола Гоманюк та інші представники факультету. Вони виступили в ролі рецензентів змістовної частини, брали участь у створенні шарів, що присвячені суспільно-географічним особливостям Херсонської області.

Команду розробників ГІС-порталу та ініціаторів проєкту – Товариство дослідників України – в стінах Херсонського державного університету привітала проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова. За її словами, особливість ГІС-порталу в тому, що громади самостійно доповнюватимуть його актуальними даними.

«Унікальні дані про громади, зібрані в межах одного ресурсу, дають можливість аналітично й більш свідомо підходити до створення стратегії розвитку. Завдяки цьому ми зможемо проаналізувати та спрогнозувати плани на майбутнє», – підкреслила Дар’я Мальчикова. Та додала, що відтепер ознайомитися з даними щодо розвитку Херсонщини, природних особливостей, населення та діяльності громад можна всього в декілька кліків за допомогою смартфону.

Варто зазначити, що проєкт не має аналогів в інших областях, тож наразі може стати потужним перспективним майданчиком для наукових досліджень.

Також у своєму виступі Дар’я Мальчикова зупинилися на унікальності ГІС-порталу та перспективах його використання не лише для розвитку області, окресленні привабливості громад для інвесторів, а й наукової та проєктної діяльності.

Декан факультету біології, географії та екології ХДУ Ігор Пилипенко зазначив, що для нього проєкт був цікавий саме в науковому аспекті. «Створення таких продуктів – завжди цікаво. А оскільки ГІС-портал є поліпрофільним та відображає складну структуру, то до його створення залучали чимало фахівців. Так, ми мали живе спілкування з фахівцями різних профілів. В цілому участь у проєкті – корисний досвід, який, сподіваюся, стане в нагоді не лише нам, а й Херсонській області загалом»,– прокоментував Ігор Пилипенко.

На презентації був присутній заступник начальника управління з питань децентралізації та розвитку громад Херсонської обласної державної адміністрації Олег Бутрей, представники Товариства дослідників України, а також студенти й науковці з двох факультетів Херсонського державного університету – факультету біології, географії та екології й факультету бізнесу і права.

Зазначимо, що ГІС-портал розроблено Товариством дослідників України безкоштовно. До реалізації проєкту долучилася Херсонська обласна державна адміністрація, Херсонський державний університет та територіальні громади області. Розробники планують, що орієнтовно в травні-червні ГІС-портал буде доступним для широкого загалу.

Наразі облдержадміністарація, Херсонський державний університет та Товариство дослідників України домовилися про продовження співпраці із залученням територіальних громад.

Пресцентр ХДУ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон