Що херсонська влада робить для розвитку села

Розвиток села є важливим фактором відродження та розвитку його соціальної інфраструктури і модифікації соціально-економічної структури.

Законодавчо встановлено, що селу надається перевага порівняно з містом у спорудженні житла, об'єктів освіти, культури і спорту, охорони здоров'я, побуту, торгівлі, газифікації, водо- і електропостачання, телефонізації, зв'язку, комунальних об'єктів, в послугах радіо і телебачення, забезпечуються рівні з містом умови постачання промисловими та продовольчими товарами, а також рівень медичного, культурного, спортивного, комунально-побутового, транспортного і торговельного обслуговування за науково обґрунтованими нормативами, а також ряд пільг щодо осіб, які проживають в сільській місцевості.

Відповідно цього з метою забезпечення життєздатності сільського господарства, його конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринку, гарантування продовольчої безпеки країни, в області було розроблено та затверджено рішенням обласної ради від 13 листопада 2012 року № 603 (зі змінами) Обласну комплексну середньострокову програму розвитку села на 2012-2013 роки.

Основним завданням програми стало створення організаційно-правових та соціально-економічних умов для комплексного розвитку сільських територій, формування обслуговуючої кооперації з метою забезпечення доступу усіх суб'єктів господарювання на селі до аграрного ринку, наближення та вирівнювання умов життєдіяльності міського та сільського населення.

Наразі більшість сільських поселень не в змозі надати селянам необхідний асортимент соціальних послуг. Через відсутність значної кількості об'єктів соціальної інфраструктури на селі переважна частина сільських жителів змушена одержувати їх за межами місця постійного проживання.

Тому доступність соціальних послуг для кожного сільського жителя є одним з визначальних показників соціальної характеристики населених пунктів та сільських територій. На цей показник впливає насамперед густота і людність населених пунктів, рівень забезпеченості об'єктами соціальної інфраструктури, їх потужність, розвиток транспорту та зв'язку та багато інших факторів.

Для поліпшення житлово-побутових умов сільського населення розроблено Програму індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2012-2020 роки, яка затверджена рішенням Херсонської обласної ради від 30 листопада 2011 року № 337, забезпечуючи селян пільговими кредитними ресурсами, це є головним чинником активізації індивідуального житлового будівництва на селі, розвитку особистого сільського господарства, підвищення само зайнятості населення та поліпшення інфраструктури села.

За час дії Програми завдяки своїй багатогранності та доступності набула значної популярності серед сільського населення, отримала визнання та підтримку місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. На сьогодні вона є практично єдиною реальною можливістю для поліпшення умов проживання на селі

Програма є складовою частиною обласної комплексної середньострокової програми розвитку села на 2012-2015 року, затверджено рішенням сесії обласної ради від 13 листопада 2012 року № 603 (зі змінами). Її реалізація також тісно пов'язана з виконанням обласної програми розвитку газопостачання газифікації Херсонської області на 2011- 2020 роки, затверджено рішенням обласної ради від 01 липня 2011 року № 215, де основними джерелами фінансування заходів зі спорудження газопроводів мереж та газифікації житла визначено кошти обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі за програмою «Власний дім.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталія Ярмака «В рамках реалізації вищезазначеної програми за 2013 рік поліпшили житлово-побутові умови 688 сільських сімей, або 3 тисячі селян, з яких 115 сімей добудували, придбали та реконструювали житлові будинки, загальною площею 9,5 тис.кв.м при плановому завданні 60 житлових будинків, загальною площею 4,8 тис. кв. м; 523 сім'ї газифікували та забезпечили водопостачанням свої оселі, 50 селянських сімей, отримавши кредит на розвиток особистих селянських господарств, придбали 184 голови великої рогатої худоби та 2 одиниці сільськогосподарської техніки».

Також, за допомогою кредитних коштів газифіковано та підключено до діючих комунікацій 2 сільських населених пункти у Чаплинському районі – Червона Поляна та село Кучерявоволодимирівка.

Вагоме значення для сільського населення має функціонування установ охорони здоров'я та освітньо-культурних закладів.

Всього у 2013 році прийняло участь у реалізації Програми 16 районів, діючою Програмою охоплено майже 100 сільських населених пунктів, а також близько 90 сільських та селищних рад прийняло участь у її співфінансуванні.

За період 2013 року в м. Бериславі було реконструйовано центральну району лікарню з будівництвом акушерсько-гінекологічного відділення, відновлено діяльність Зеленопідського дитячого садку Горностаївського району, відкрито Брускинський дитячий садок Великоолександрівського району, створено Новорепівський навчально-виховний комплекс Новотроїцького району. За підтримки міжнародного проекту технічної допомоги в с.Громівка та в с.Дивне Новотроїцького району реконструйовано відповідно ясла-садок та будівлю фельдшерсько-акушерського пункту.

У І кварталі 2014 року поліпшили житлово-побутові умови 62 сільські сім'ї, з яких 25 сімей придбали, добудували та реконструювали житлові будинки загальною площею 1,9 тис кв. метрів, 25 сімей газифікували свої садиби, 12 сільських сімей, отримавши кредит на розвиток особистих селянських господарств, придбали 29 голів великої рогатої худоби.

По матеріалам Департаменту АПР ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон