На Херсонщині вандали дісталися навіть пустелі

Хенрсонщина, вандали, пустеля
Від диких вихваток вандалів потерпає Національний природний парк «Олешківські піски» на Херсонщині. Цього року на популярній екологічній тропі серед піщаних барханів у НПП біля села Раденського встановили фотозону – веселого різнокольорового верблюдика та гігантський кактус.

Але верблюдика занадто сильно полюбили любителі селфі. Дехто з них намагався увічнити себе не тільки поруч із ним, а й на ньому. І добре б це були тільки діти, аж ні. На легку конструкцію, любовно змайстровану самими ж працівниками парку, часто-густо намагалися вмоститися ну дуже не худенькі й не молоденькі дядечка й тітоньки. Тож нещасний верблюд не витримав такого тиску, й склався навпіл. Тепер жертву народної любові забрали лагодити, й обіцяють повернути на звичне місце вже на початку нового екскурсійного сезону.

Так само не пощастило й кактусу з фотозони. На нього, звичайно, не сідали. Та якийсь «розумник» додумався відламати від штучної рослини півметрового відростка – його кинули поруч. І це ще не все.

— Протягом сезону на території парку зламали або викрали понад два десятки вказівників. А туристи потім скаржаться на їх відсутність – не знають, куди йти, ризикуючи заблукати посеред дюн. А блукати в пустелі ризиковано. Вандалізм став для нас справжнім лихом. Коли готуємо якусь цікавинку для відвідувачів, завжди побоюємося, що її або поламають, або викрадуть, — каже завідуюча відділом еколого-просвітницької роботи та рекреації Національного природного парку «Олешківські піски» Алла Лазарєва.

Від крадіжок може допомогти встановлення камер відеоспостереження. Але тільки не посеред барханів: тут зайди й камери можуть порозтягувати. А на кожному кроці інспектора на виставити: адже піски єдиної в Європі пустелі розтягнулися на тисячі гектарів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

Фото надане НПП «Олешківські піски». На знімку: той самий верблюдик з фотозони в пустелі – ще неушкоджений.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон