На Херсонщині прокуратура судиться з монастирем

прокуратура, монастир, суд
Бериславська окружна прокуратура подала позов до Свято-Григорівського Бізюків чоловічого монастиря, що біля села Червоний Маяк. І вимагає від братії діючої обителі укласти з обласною державною адміністрацією договори із зобов'язанням охороняти об'єкт культурної спадщини. Який є, за формулюванням прес-служби Херсонської обласної прокуратури, "пам'яткою сакральної архітектури національного значення".

Як повідомляє Голос України, цей договір, за законом, має зафіксувати зобов'язання монахів із запобігання руйнуванню чи пошкодженню історичних споруд, але наразі не все так уже однозначно у розподілі обов'язків.

Свято-Григорівський Бізюків чоловічий монастир, чия історія почалася ще 1782 року, до жовтневого перевороту 1917-го заслужено величали "Таврійським Афоном" і вважали другим за значенням в Україні після Києво-Печерської лаври. Площа його земель становила 32 тисячі гектарів! Тут підносили до неба маківки з хрестами п'ять церков, працювали семінарія, парафіяльна дитяча школа, був навіть готель для паломників. Та в 1922 році загін червоних "партизан" розстріляв монахів, загнавши їх у винний льох (там досі на стінах плями крові чорніють). А головний Хрестовоздвиженський собор за часів СРСР узагалі підірвали.

З 1992-го монастир намагаються відновити кілька монахів, та для цього не вистачає ані рук, ані грошей. Тож і охоронний договір, навіть якщо його буде підписано, залишиться папірцем - для відновлення пам'ятки потрібні спільні зусилля місцевої влади, громади та держави. Однак саме таких угод укладати ніхто не поспішає.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон