У селищі Новотроїцькому на Херсонщині відбулася стихійна акція протесту

Новотроїцьке, протест, акція
Люди у Новотроїцькому незадоволені підвищенням тарифів на комунальні послуги. Тому вчора, 3 серпня вони вийшли під стіни селищної ради і провели стихійну акцію протесту.

Інформація про нові тарифи на комунальні послуги з’явилася у місцевій газеті 29 липня. Таким чином Новотроїцька селищна рада повідомила про їх підвищення.

Згідно з рішенням депутатів селищної ради від 23 липня тепер за централізоване водопостачання люди мають сплачувати 16,69 грн за метр кубічний, за централізоване водовідведення – 22,93 грн за метр кубічний.

Також підвищилась ціна за вивезення сміття. Мешканці приватного сектора повинні сплачувати 27,52 грн за одну особу, жителі багатоквартирних будинків - 23,29 грн відповідно. Для бюджетних установ та інших споживачів ця сума становить 193,15 грн за метр кубічний сміття. До цього вода коштувала 7,75 грн, водовідведення – 8 грн, а вивезення сміття – 9, 45 грн з людини.

"Я просто в шоці. Ми люди, які проживають у багатоповерхівці – переважно пенсіонери. І зараз платити такі суми просто не можливо, бо це в 4 рази більше ніж було. А ще всі знають – що в нас вода технічна, пити її неможливо, так чому ж ми повинні платити за неї, як за "Боржомі"?" - каже жителька Новотроїцького Ірина Анохіна, яка прийшла на акцію протесту.

Новотроїцький селищний голова Петро Збаровський підвищення тарифів вважає необхідним, людям пояснює, що надбавка буде спрямована виключно на придбання техніки та капітальні ремонти: "Новотроїцьке житлово-комунальне господарство гостро потребує нового сміттєвоза, бо старий часто ламається, не справляється з обсягами роботи. Необхідні грейдер та поливальна машина. І от, наприклад, вчора я купував цукор по 13 грн, а сьогодні по 30 грн за кг. Але ж я на це не впливаю. Так само і на тарифи", - каже Петро Збаровський.

Жителів, невдоволених підвищенням тарифів, під селищною радою зібралося понад сто. Вони вимагали їх скасувати та кричали керівництву громади "Ганьба!".

"Чому Новотроїцьке загрузнуло у смітті, дитячі майданчики не прибирають, дороги розбиті, все на межі розрухи! Чому медичні працівники отримують лише 50 % від заробітної плати, при цьому офіційно отримуючи 4500 грн, світло вимикають! У нас в громаді 18 старост – це ж яке навантаження на бюджет!

В ЖКГ створили нову посаду – заступник директора, заробітні плати поробили по 50 тис. грн, завдяки нашим податкам! А в нас ви спитали – ми готові платити вам такі заробітні плати? Ми влада – а не ви!" - говорить учасниця акції Надія Козловська.

Віктор Коберник нині пенсіонер і колишній депутат Новотроїцької селищної ради говорить - будь-які дії влади повинні бути прозорими, тоді не виникатиме таких ситуацій: "Я пропрацював 10 років. Так, тарифи підіймали, але ж і перевіряли. Все перевіряли, і рентабельність роботи. Селищна рада доводила ділом. Я пропоную все ж таки обрати комісію у складі 5 осіб – щоб це був депутат райради, облради, сільради, від громади, та незалежні юристи", - каже Віктор Коберник.

Ініціаторка акції протесту Тетяна Баженова зачитала вимоги до влади. Найперше, що хочуть люди – залишити попередні тарифи. А ще мають намір створити ініціативну групу, яка представлятиме інтереси громади. «Щоб був дозвіл на присутність на зборах, були онлайн-трансляції, бо ми взагалі не знаємо, що там відбувається за закритими дверима. Щоб ми бачили їх доходи, та самі встановлювали їм зарплати», - каже Тетяна Баженова.

Учасники акції вирішили створити робочу комісію та ввести до її складу колишню селищну голову Наталю Пінчук. Хочуть, аби вона від громади контролювала роботу житлово-комунального підприємства.

Також запросили сюди колишнього голову районної ради, депутата селищної ради Юрія Коцегубова. Ще до роботи комісії залучать незалежного юриста та інших представників громади.

На вимогу мітингувальників, голова селищної ради Петро Збаровський пообіцяв повернути на посаду колишнього начальника Новотроїцького житлово-комунального господарства, а також звітувати перед ініціативною групою кожні три місяці про свою роботу.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон