Херсонська лікарня отримала енергетичну автономію

Херсон, лікарня, Яновський
Модернізовану систему автономного енергопостачання підключили у міській клінічній лікарні імені Євгена Карабелеша у Херсоні.

Це дизель-генератор потужністю 135 кіловатт. Але не звичайний, а оснащений автоматичною системою запуску, яка вмикається миттєво й без участі людини – варто лише відключитися централізованій подачі електроенергії.

Нове обладнання виробництва Великобританії вартістю 570 тисяч гривень (включно із монтажними роботами) дозволяє забезпечити живленням усю техніку стаціонару, включно із 18 апаратами штучної вентиляції легень та 86 кисневими концентраторами.

Кошти на його придбання виділила Національна служба здоров’я України – адже наявність генератора з автоматичною системою запуску відтепер є обов’язковою умовою для лікувальних закладів.

Раніше у лікарні імені Карабелеша автономне енергопостачання забезпечував звичайний дизель-генератор. Однак його потужність була меншою і не перевищувала сотні кіловат.

Крім того, якщо світло вимкнулося, спеціальний робітник мав запускати цей генератор вручну. А це потребувало часу – тих дорогоцінних хвилин, що їх могло б і не вистачити для порятунку тяжкохворого, підключеного до того ж апарату ШВЛ, і не спроможного дихати самому. Зараз проблема з затримкою підключення «автономки» вже у минулому.

Хоча старого генератора тут позбавлятися не збираються – його, про всяк випадок, залишать у резерві, повідомила директор клінічної лікарні імені Карабелеша Алла Малицька.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон