Співаковський запропонував Дорожню карту створення ефективної освітньої мережі Херсонщини

Співаковський, освіта, форум, виступ
Під час обласного освітнього форуму «Співпраця громад заради розвитку освіти Херсонщини», який відбувся сьогодні, 24 червня, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань розвитку людського капіталу, міжнаціональних відносин, науки, культури, фізичної культури і спорту, освіти і свободи слова та інтелектуальної власності, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський запропонував проєкт Дорожньої карти створення ефективної освітньої мережі Херсонщини на період до 2027 року.


- Лобіював, лобіюю й буду лобіювати інтереси освіти, вчителів, дітей, окремо кожного закладу та галузі в цілому. Рівень освіти є індикатором розвитку країни, області, кожної громади, фундаментом, без якого нема майбутнього.

Мені смішно чути закиди у мій бік про те, що відстоюю інтереси рідного університету. Це природньо! Я – освітянин. Залучав, залучаю та буду залучати кошти на розвиток рідного Херсонського державного університету, а також на Аграрно-економічний університет, на Національний технічний університет. У цих питаннях не існує категорії «свій» чи «чужий», це заклади, де навчаються діти Херсонщини, де працюють наші земляки.

Кожен має докладати зусиль заради того, щоб ситуація в освіті покращувалася. Звісно, якщо не планує, або зараз не навчає своїх дітей за кордоном. Тож я буду захищати й надалі якість освіти, не кількість будівель, а саме якість. Ми живемо в єдиній екосистемі, тому прекрасно розумію, якщо не забезпечимо якісну загальну середню освіту, то не матимемо контингенту у закладах вищої освіти, відповідно за декілька років втратимо критичну масу людського капіталу, яка здатна розвивати країну.

Саме про те, як зробити освіту якісною, які є загрози та інструментарій для вирішення нагальних проблем та як маємо попрацювати на перспективу, говорив у своєму виступі на обласному освітньому форумі «Співпраця громад області заради розвитку освіти Херсонщини».

Форум – надважлива подія, це перший крок до налагодження комунікації між обласною владою та місцевим самоврядуванням області на дуже вразливу тему – формування ефективної освітньої мережі.

Дякую голові Херсонської обласної державної адміністрації Сергію Козирю, голові Херсонської обласної ради Олександру Самойленко, їх заступникам - Андрію Шибаєву та Юрію Соболевському, радниці голови Херсонської ОДА з питань освіти Тетяні Юшко за те, що дослухалися до пропозицій нашої комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу про необхідність розпочати діалог з територіальними громадами, які, давайте казати відверто, зараз практично один на один з вимогами освітньої реформи, з обмеженим фінансовим ресурсом…

Дякую своїм колегам по комісії – Юрію Одарченко, Олександру Книзі, Галині Гондаревій за те, що разом системно займаємося питаннями освіти, іншим колегам-депутатам, зокрема Сергею Хлань, за те, що долучилися до роботи Форуму.

Про те, що цього Форуму зачекалися, свідчить той факт, що на захід прибули 40 керівників громад (з 49), голови райдержадміністрацій та об’єднаних районів, керівники закладів вищої освіти, органів управління освітою, директори шкіл, педагоги… Всім болить майбутнє освіти, те, як ми до 2027 року сформуємо в області мережу: початкова школа, гімназія, ліцей. Сьогодні домовилися про співпрацю, бо точно не можна стригти всіх під один гребінець, кожна громада має свої особливості, які потрібно вивчати, обговорювати, а після - приймати виважені рішення.

Будуть виїзні наради з громадами у новостворених районах, будуть чітко визначені критерії, яким має відповідати заклад освіти, будуть визначені проблемні питання та варіанти їх вирішення.

Запропонував проєкт Дорожньої карти створення ефективної освітньої мережі Херсонщини на період до 2027 року. Маємо налагодити комунікацію з громадами. Це те, чого досі практично не відбувалося й тому маємо фейки, обурення людей, питання від вчителів, хаотичні рішення.

Детальний аналіз ситуації та конкретний інструментарій у моєму виступі на Форумі (дивіться відео) та у слайдах презентації.


Зупинюся на останньому слайді про можливі сценарії. Їх два.

Перший – оптимістичний, який гарантує зростання рівня життя на Херсонщині. Він можливий, якщо кожен на своєму місці – від вчителя, директора до голови територіальної громади, депутата, чиновника обласного рівня буде розуміти необхідність вкладати ресурси у розвиток людського капіталу.

Другий – через 15-20 років без інвестицій в освіту, науку, культуру, спорт Херсонщина залишиться без статусу області, це буде територія, у якої немає майбутнього…

Я другого сценарію для своєї Батьківщини не хочу, тому запрошую всіх лобістів освіти, гуманітарної та соціальної сфери до співпраці! Рухаємося далі!, - закликав Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон