Негода наробила біди у заповіднику на Херсонщині

Асканія-Нова, деревопад, Яновський
У заповіднику Асканія-Нова на Херсонщині усувають наслідки деревопаду, влаштованого недавнім буревієм.

Тільки у тутешньому дендропарку на землі опинилися понад п’ятдесят дерев – більше, ніж по всій області, разом узятій! Рідкісних серед них не було, але були старі дуби та ясені, причому деяким уже було під сотню років. Гігантські стовбури завдовжки по 20-25 метрів перекрили й частину алей, визначених для пересування екскурсантів.

Тож їх довелося терміново розпилювати, піднімаючи не тільки мускульними зусиллями, а й за допомогою домкратів. Відвідування дендропарку туристами довелося призупинити на два дні.

«Місцева метеостанція доповіла про вітер силою у дев’ятнадцять метрів на секунду. Але дендропарком пройшлася вузька смуга шквалу з вітром швидкість до тридцяти метрів на секунду. Не дивно, що метеостанція, яка знаходилася осторонь, його не зафіксувала. Але нам від того не легше – лиха той шквал наробив чимало», — засмучений директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

У дендропарку заповідника не встояли переважно зелені гіганти, які доживали свого віку, й були вражені якимось хворобами на кшталт бурої гнилі – це показало обстеження зрізів. Однак вони могли ще триматися роками й десятиліттями, даруючи людям тінь і можливість милуватися їх красою, якби не той руйнівний шквал, кажуть працівники заповідника.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон