У Херсонському онкологічному диспансері відкрили ПЛР-лабораторію

Херсон, лабораторія, COVID-19
Тепер в диспансері досліджуватимуть зразки на наявність коронавірусу. Також проводитимуть аналізи на антитіла до COVID-19. Обладнання було закуплене за гроші з державного бюджету та позабюджетні – майже 2 млн грн.

Запустили лабораторію 17 березня, розказала завідувачка цієї клініко-діагностичної лабораторії Тетяна Савченко. Спочатку працювали у тестовому режимі. Персонал, а це дві людини, вчився, звикав до обладнання. Нині запрацювали на повну потужність.

Олена Ігнатьєва, лаборантка клініко-діагностичної лабораторії Херсонского обласного онкологічного диспансеру, розказала, що вона проводить виділення РНК. Ламінарна шафа забезпечує стерильність і безпеку лаборантці при виділенні нуклеїнових кислот з біоматеріалу пацієнта. У цій кімнаті матеріал проходить кілька процесів, це близько 2 годин, і потім його передають до іншої кімнати. Кількість тестувань щодня різна, говорить Олена Ігнатьєва. Збільшується після вихідних або свят. "Раз на раз не припадає. Може бути і 5, може і 6, а може 45 чи 60", - каже Ігнатьєва.

У лабораторії обслуговують тільки пацієнтів онкодиспансеру, які оформлюються на стаціонар чи проходять спеціалізоване лікування, - розказує Тетяна Савченко. Раніше пацієнту необхідно було пройти чимало кабінетів, щоб зробити ПЛР-тест. "Він (пацієнт - ред.) звертався до сімейного лікаря, брав електронне направлення. Він ішов до лабораторії. Брали у нього матеріал. Потім везли до Херсонського лабораторного центру. А туди зразки звозяться з усієї області. Дві, три, а то і чотири доби пацієнти не могли отримати результат. І коли він отримує результат, строк дії вийшов. У нас пацієнт приходить і сьогодні ж отримує результат між 14-15 годинами", - говорить Тетяна Савченко.

Завдяки ампліфікатору і компʼютерній програмі визначається, які зразки позитивні, а які негативні. Цей процес триває 2 години. Всього на дослідження йде 4 години. "Але все рівно необхідно перевіряти. Програма є програма. Треба перевіряти, які сигнали, на якому циклі йде накопичування. Якщо негативні і позитивні зразки пройшли тестування, то ця реакція вважається завершеною", - каже Савченко.

Розрахована лабораторія не тільки на діагностування коронавірусної інфекції, а й на інші дослідження, розказує завідувачка. "Закінчиться коронавірус, не цього року, так наступного. І цього року ми вже будемо цим же методом ПЛР визначати інфекції, які передаються статевим шляхом. Визначати гепатити. Визначати вірусне навантаження, це те, що робить інфекційна лікарня. Можемо визначати геномутації. І починаємо з раку молочної залози", - розказала Савченко.


Із 17 березня, з дня відкриття, розказує завідувачка, у лабораторії було зроблено майже 900 тестувань.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон