На Херсонщині ростуть кактуси

Олешки, кактуси, Філ’єв
Садять їх люди і на дачах, і на подвір’ях житлових будинків. Навіть в Олешківському лісі віднайшли цілу галявину кактусів.

На дачній ділянці Андрія Філ’єва у селі Кардашинка, окрім квітів та ялинки, ростуть кактуси. Чоловік розповідає, дружина 5 років тому привезла їх з дому на реабілітацію: "Залишили на зиму. Наступного року приїхали, а вони ростуть. Через рік вони зацвіли. Зараз вони розростаються потихеньку. Кожного року вони цвітуть. Не треба багато за ними доглядати. Тут ще троянди ростуть. Коли їх поливаємо, то поливаємо і кактуси", - каже Андрій.

Ростуть кактуси і в Олешківських лісах. У нашій природній зоні вони ніколи не росли, це - втікачі з культури – інтродуценти. Зараз спостерігаємо процес їх здичавіння і попадання у дику природу, каже доктор біологічних наук Іван Мойсієнко: "Це незручно, це - колючі рослини і завдають багато клопоту. Коли вони попадають у дику природу, теж завдають клопоту видам природної флори, вони займають ці біотопи, уже екосистема виходить з рівноваги", - розповів науковець.

Іван Мойсієнко основною причиною такої масової появи кактусів на Херсонщині вважає глобальне потепління.


Як змінилась погода в регіоні за останні кілька десятиліть, розказав начальник обласного гідрометцентру Юрій Кіріяк: "Якщо 30 років тому температура найтеплішого місяця літа була 20 градусів, зараз – 24,6. Тобто на 4,6 температура піднялась.

Крім того, хочу звернути увагу на такий показник як сума ефективних температур, тобто температура понад 15 градусів. У 2012 році кількість ефективних температур зросла на 65 %, а у 2020 - на 35%"

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон