Олександр Паливода: У громад влада є, а земля буде

Паливода, земля, децентралізація
Указом Президента України запущено механізми передачі державних сільгоспземель територіальним громадам. Це близько 2 мільйонів гектарів територій.

Процес передачі земель розпочався з 1 лютого 2018 року на виконання розпорядження уряду одночасно на всій території України.

Як цей процес відбувається на Херсонщині та що вже зроблено, розповів Олександр Паливода, начальник Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області.

За його словами, менш ніж за 2 місяці 2020 року (листопад-грудень) обласним управлінням Держгеокадастру 49 територіальним громадам Херсонщини у комунальну власність передано понад 141,5 тис. га державних земель, а з початку проведення реформи – понад 245,0 тис. га.

Олександр Паливода уточнив, що Херсонщина в частині передачі земель посідає почесне третє місце серед інших регіонів. У подальшому процес передачі держземель громадам області залежатиме від багатьох факторів, зауважив він.

«Завдяки земельній децентралізації місцеве самоврядування в Україні стане сильним, адже це нові можливості. Набуваючи повноважень щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення, органи місцевого самоврядування отримують потужний додатковий ресурс, а отже – можливість наповнювати місцеві бюджети, планувати розвиток громад, створювати для цього відповідні умови. Головне – це дозволить зробити детінізацію обробітку земель. Звісно, громада краще розуміє, що пріоритетно – передати певну ділянку в оренду фермеру, пристосувати під громадське пасовище чи передати у власність», – наголосив Олександр Паливода.

Керівник Головного Держгеокадастру області переконаний: передача земель громадам – це важливий крок, який посилить економічну самостійність всіх громад Херсонщини. Головне, щоб вони не забули про покладену на них відповідальність і умову – ефективне та раціональне використання земель на користь своєї громади.

Сергій ПЕТРЕНКО
Новий день
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон