На Херсонщині під час карантину освітяни несуть фінансові втрати

фінансові втрати, освітяни
Черговий локдаун став і черговим фінансовим «ударом під дих» для освітніх закладів Херсонщини і не тільки.

Адже на час двотижневого жорсткого карантину школярів та студентів знову відправили на дистанційне навчання. А це означає, що в ПТУ, ліцеях та вишах знову спорожніли гуртожитки, за утримання яких освітнім закладам однаково доведеться платити. Вони матимуть збитки, а про їх компенсацію говорити годі.

«На період карантинного локдауну в нашому гуртожитку на 250 місць іногородні учні роз’їхалися по домівках, тож задля економії відключили світло. Але централізоване опалення тут продовжує працювати, аби не «розморозити» систему. Я ще не знаю, скільки доведеться за нього заплатити, але можу з впевненістю стверджувати, що йдеться про десятки тисяч гривень», — каже директор Херсонського професійного суднобудівного ліцею Юрій Новосад.

Вочевидь, комунальні й державні школи, ліцеї та виші не можуть самостійно відшкодувати збитки, завдані внаслідок локдауну та рішень, прийнятих владою – у них просто немає таких резервів та додаткових джерел доходу. Відповідно, допомогти їм повинні або територіальні громади, у чиїй власності знаходяться такі заклади, або держава. Та де там: локдаун є – допомога відсутня.

«Перш ніж впроваджувати жорсткі карантинні обмеження, треба було розробити програму, з якою освітнім закладам компенсували б втрати, пов’язані з локдауном. Зокрема, збитки на утриманні учнівських та студентських гуртожитків, що заповнені максимум на двадцять відсотків. Це можна було б зробити, використавши, приміром, ковідний фонд бюджету. Але на сьогодні ані на національному, ані на рівні регіонів таких програм не існує», — констатував депутат Херсонської облради, ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський.

Хтось би заперечив: не можна розтринькувати ковідний фонд бюджету, призначений на невідкладні потреби медиків і купівлю кисневих концентраторів та апаратів швидкої вентиляції легень. Та минулого року грошей у тому ковідному фонді виявилося настільки задосить, що частину з них «перегнали» навіть на капітальний ремонт доріг в Україні. Тож і для освітян, либонь, якусь дещицю можна безболісно відшукати.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон