Єгор Устінов: «Зі стадії слів потрібно вже переходити до конкретних дій»

Закликав перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Єгор Устінов присутніх на колегії управління житлово-комунального господарства у м. Цюрупинську, де розглядалося питання «Про стан поводження з твердими побутовими відходами».

Перший заступник голови облдержадміністрації Єгор Устінов зокрема зазначив: «Найбільш актуальним є питання поводження з твердими побутовими відходами. Особливо актуальне це питання на території Цюрупинського району.

Ми з першими днями нового року разом з головою облдержадміністрації, з керівниками різних служб виїжджали сюди в Цюрупинський район. Ми побачили гори сміття. Побачили, що фактично до останнього часу, а я відповідаю за кожне слово, яке я кажу, - це сміття вивозилося туди в ліс. Можливо останній тиждень ми припинили це ганебне явище шляхом розміщення там стаціонарних цілодобових постів. До цього часу воно туди вивозилось.

Зрозуміло що Цюрупинський міськвиконком аж нічого не зробив для взяття відповідних лімітів, а які ліміти можна оформлювати в Державному екологічному управлінні якщо сміттєзвалища не має.

Цюрупинський міськвиконком нічого не зробив з ситуацією з ТБО. Є дуже велика проблема, якою ніхто, я відповідально про це говорю не займається. На цьому побудований дуже серйозний бізнес. І ми це розуміємо. Хочу сказати, що завдання поставлене головою облдержадміністрації і це не тільки стосується міста Цюрупинська, це в цілому стосується всієї області, кожного населеного пункту безумовно в першу чергу мова йде про районні центри - навести в цьому плані і в цьому питанні нарешті лад.

Підготовлені достатньо серйозні матеріали з результатами вивчення цього питання. І вже частина з них передана, а також ще будуть передані в правоохоронні органи для надання ними оцінки відповідних дій. Я хочу сказати, що тут присутні керівники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування і якщо ви вважаєте, що така ситуація буде продовжуватися далі, то повірте мені ми серйозно зайнялися цим питанням, голова облдержадміністрації Микола Костяк дуже актуально поставив це питання.

Ми підготувалися ретельно. І коли вже ми з космосу дивимось, а зйомка була проведена з відповідних супутників і подивились, що територія сміттєзвалища цюрупинського в районі станції Пойма вже майже така сама як територія Херсонського сміттєзвалища. А це ж не сміттєзвалище - це по суті територія лісомисливського господарства і тут присутній заступник начальника управління лісових ресурсів і він повинен розуміти, що він несе відповідальність за порушення екологічного балансу, за те, що там відбувається. З цим далі ми погоджуватися не можемо.

Були проведені достатньо серйозні презентації цього переробного заводу побутових відходів. Де він? Де сміттєзвалище? Що сьогодні відбувається? Як це так що у місті сьогодні не має сміттєзвалища оформленого? Як це так, що на жодний кубічний метр не оформлений ліміт. Місто день в день утворює сміття. Куди воно все дівається? Ми подали всі матеріали в правоохоронні органи. До останнього часу це все вивозилося туди в ліс. Ми повинні в цьому питанні навести лад. Головне сьогодні – виробити конкретні шаги по кожному проблемному питанню».

Доповідаючи з цього питання, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Альона Ротова підтвердила, що найбільш критична ситуація в поводженні з відходами склалася в м. Цюрупинську, де узаконене місце для розміщення побутових відходів (полігон ТПВ) взагалі відсутнє, а схема санітарної очистки міста, відповідно з державними стандартами не розроблена.

Виготовлений за ініціативою Цюрупинського міськвиконкому у 2012 році проект будівництва сміттєпереробного заводу з сортувальною лінією, площадкою для тимчасового складування відходів в районі очисних споруд м. Цюрупинська, площею 25га тимчасово вилучений відповідною службою через відсутність правовстановлюючих документів на право користування земельною ділянкою. Проект не реалізовано, бюджетні кошти на його виготовлення витрачено, відповідна експертиза не проведена.

Державна екологічна інспекція в Херсонській області констатує, що роками вивіз твердих побутових відходів з території міста здійснювався в район ст. Пойма на землі Цюрупинського лісництва, де утворилося стихійне сміттєзвалище.

Виконкомом Цюрупинської міської ради виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів з міста визначено ТОВ «Чисте місто». За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів, зазначене підприємство продовж 2012-2013 років та у 2014 році не зверталося за отриманням дозволу та лімітів на утворення відходів.

У 2013 році за відповідною угодою вивезення відходів з території м.Цюрупинська передбачалося здійснювати на Херсонський міський полігон побутових відходів. Але, рішенням Херсонської міської ради від 30 серпня 2013 року № 1146 заборонено завезення на територію міста побутових відходів з інших населених пунктів, які територіально не відносяться до міської ради.

Щомісячно в м.Цюрупинську з чисельністю населення 25 тис.чол. накопичується близько 32,6 тис.куб.м. побутових відходів.

В Цюрупинському районі знаходиться екологічно небезпечний об'єкт – стихійне сміттєзвалище в районі ст.Пойма. Воно розташоване вздовж дороги в напрямку станції Пойма та вглиб лісового масиву, на землях Цюрупинського лісництва ДП «Цюрупинське лісомисливське господарство».

В результаті проведеного управлінням житлово-комунального господарства обстеження встановлено засмічення відходами території лісового масиву площею більше 10 га з орієнтовним обсягом їх накопичення 150 тис.т. В лютому 2013 року, за ініціативою управління, на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища розглядалося, але впродовж року Цюрупинською районною державною адміністрацією не було вирішене. Межі стихійного сміттєзвалища продовжували розширюватися.

В результаті проведеної 8 січня 2014 року виїзної наради в Цюрупинському районі, за участю представників органів прокуратури, відповідним дорученням голови обласної державної адміністрації зобов'язано: Цюрупинську районну державну адміністрацію та Цюрупинський міськвиконком вжити невідкладних заходів щодо ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища в районі ст.Пойма, визначення місця видалення відходів для м.Цюрупинська та інших населених пунктів району.

В свою чергу, заступник начальника облуправління лісомисливського господарства Володимир Михайленко запевнив присутніх, що сьогодні сміття на територію лісгоспу не вивозиться. На території визначені межі и ведеться цілодобове чергування.

Йому та відповідним службам перший заступник голови облдержадміністрації Єгор Устінов поставив завдання протягом двох тижнів відпрацювати питання разом з міською радою Цюрупинська щодо часткової ліквідації сміттєзвалища вздовж автомобільної дороги. Крім того, доручив залучити до роботи управління ЖКГ облдержадміністрації і визначити шляхи фінансування.

Начальник Державної екологічної інспекції в Херсонській області Олександр Коняєв доповів: «Тут правильно було поставлено завдання – той, хто допустив це засмічення тієї території, той повинен і прибрати. Це сміття утворено не тільки містом Цюрупинськ, а й селами, що знаходяться поблизу, зокрема і село Саги, яке входить до складу Цюрупинської міської ради. А це село взагалі не охоплено цією послугою для населення. Ми ще до цих розбірок і перевірок пред'являли претензії Цюрупинському лісомисливському господарству на суму близько 400 тисяч грн. Але досі ця справа знаходиться в судах».

За його словами, на сьогодні «Цюрупинськкомунгосп» знято з реєстрації та оголошено банкрутом. А з 2012 року визначено одне підприємство - це «Чисте місто», яке займається збором та вивезенням відходів з міста Цюрупинськ.

Стосовно санітарної схеми очистки населеного пункту, то як підтвердив начальник Державної екологічної інспекції в Херсонській області, її немає практично ні у кого, ні в одному населеному пункті області.

«З 1 січня 2012 року був укладений договір з підприємством РІМЗ з вивезення сміття на херсонське сміттєзвалище. Коли ми почали перевірку, то договір був укладений на об'єм в 1200 куб м. в місяць – це «Чисте місто» з РІМЗом з вивезення відходів на херсонській полігон. А куди поділась решта сміття можливо встановити тільки шляхом проведення слідчих дій правоохоронними органами», - розповів Олександр Коняєв.

Також він підтвердив слова лісників, що останні два тижні сміття на станцію Пойма не вивозиться: «Коли ми почали перевіряти, то об'єм сміття збільшився. На 2014 рік, хоча є рішення сесії Херсонського міськвиконкому, «Чисте місто» уклало договір з РІМЗом на вивезення сміття на херсонське сміттєзвалище, попри рішення сесії Херсонського міськвиконкому, але обсяг його вже збільшився до 1800 куб.м. на місяць. І кількість договорів укладених «Чистим містом» з юридичними особами та населенням у місті Цюрупинську збільшилася майже вдвічі. Тільки завдяки тому що почалося ворушіння з цього питання».

Головний державний санітарний лікар Херсонської області Віктор Бескровний повідомив, що Держсанепідемслужба тільки дає погодження на видачу лімітів: «Хочу сказати, що Цюрупинській міській раді, товариству «Чисте місто» та «Цюрупинськкомунгоспу» такі висновки не надавались. Виявлено ряд порушень в роботі комунальних підприємств, в результаті порушень, виявлених під час перевірки на директорів комунальних підприємств накладено штрафи та видані приписи щодо усунення наявних порушень».

Виступив і міський голова Цюрупинська Василь Плотніков: «Я хочу подякувати і Єгору Олександровичу і Миколі Костяку за те, що нарешті звернули увагу на проблеми Цюрупинська. Проблема з сміттєзвалищем існує, і цю проблему потрібно вирішувати спільно. Дякувати обласному керівництву, що ми її вирішимо...».

Підводячи підсумки обговорення Єгор Устінов зазначив: «Наша основна мета - допомогти вирішити це питання, щоб не вивозити це сміття туди на Пойму і спонукати Цюрупінський міськвиконком зрозуміти, що від прожектів до конкретних проектів є певний шлях и на нього треба вже ставати, треба цей шлях проходити. Ми надамо будь -яку допомогу, але вже зі стадії слів потрібно переходити до конкретних справ».

Оксана Богданова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон