На Херсонщині відбувся фестиваль рибальської юшки

юшка, риба, фестиваль
Вже вдруге у селі Кізомис Білозерського району Херсонщини збираються кухарі , аби показати свою майстерність. Цього року взяли участь 6 команд.

Юшку на Херсонщині варять із різних сортів риби. Кізомиська громада минулого року отримала перше місце за приготування юшки. Цьогоріч, кажуть кухарі, інгредієнтами не обмежувались, бо по-справжньому смачна юшка робиться з декількох видів риби.

Об’єм казана у якому варить юшку кухарка Анна Джурмій - 75 літрів, тому страва готується півтори години: "Риба в нас різного сорту – це карась, товстолоб, окунь, судак. Спочатку ми відварюєм голови, робимо бульйон насичений, потім добавляємо картоплю, цибулю, моркву і, коли картопля зварилася, кидаємо інші частини риби і заправляєм помідорами".

Традиційно юшка вариться у казані, але у кожного кухаря - власний рецепт. Команда Станіславської ОТГ переконана, їх юшка запашна і смачна, бо є секретний компонент, який зробить страву неперевершеною, - говорить кухар Віталій Черняк: "Треба старатися, вкладати всю душу, не так просто, а для того, щоб юшка була смачна та добра, треба всю душу вкладати".

Журі оцінює приготовлену страву за різними критеріями : смак юшки, його вигляд, подача і презентація, - каже Альона Зелінська: " Головна мета нашого фестивалю, це пропаганда, популяризація культурної спадщини, українських народних традицій, тому що це дуже важливий елемент локальної ідентичності , яка є запорукою зргуртованості і об'єднання громади".

Поки варилася юшка, гостей розважали концерною програмою. Окрім кулінарного конкурсу, в програмі фестивалю були і інші розваги: ярмарка та концертна програма: "Такі фестивалі об’єднують людей. Всі з гарним , позитивним настроєм і все класно", - говорить гостя фестивалю Олена Калініна.

Цьогоріч організатори фестивалю визначали номінації так, щоб кожна команда отрмала нагороду.


За матеріалами Суспільне. Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон