Будівництво нової ГЕС на Херсонщині відкладається

ГЕС, Каховка, Херсонщина
Відмовити у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля ПрАТ «Укргідроенерго» запланованого будівництва та експлуатації в Бериславському районі Каховської ГЕС-2 вирішив Департамент енергетики та екології Херсонської облдержадміністрації.

За висновками департаменту, представлений «Укргідроенерго» звіт з оцінки впливу на довкілля не відповідає вимогам законодавства і не містить важливої інформації.

Зокрема: схеми джерел викидів забруднюючих речовин, не враховує викиди від локальних очисних споруд, інформації щодо обсягів пилу під час будівництва, масштабів підтоплення, переформування берегів з відповідними розрахунками та картографічними матеріалами, інформації щодо виникнення вторинного засолення підтоплених територій, розрахунків зміни течії та впливу цього процесу на нижнє Дніпро та багато іншого.

«Крім того, зазначена інформація щодо впливу планованої діяльності на об’єкт культурної спадщини з охоронним статусом – Дозорна (оглядова) башта не дає змоги оцінити допустимість реалізації планованої діяльності в районі її розташування.

В звіті відсутні картографічні матеріали із позначенням меж зон охорони цієї пам’ятки та місця розташування основних об’єктів реалізації планованої діяльності, відсутня інформація щодо режиму використання цих території», – вказано в рішенні відомства.

У документі йдеться, що «Укргідроенерго» допустило порушення при складанні звіту: «В ньому надані неповні та суперечливі відомості про вплив на довкілля планованої діяльності не дають можливості визначити допустимість чи обґрунтувати недопустимість провадження даної планованої діяльності та визначити екологічні умови її провадження», – констатує директор департаменту Михайло Зайцев.

Крім того, рішення департаменту також містить копії всіх звернень з зауваженнями і пропозиціями щодо представленого «Укргідроенерго» звіту. А їх виявилось теж чимало – 26.

«Все це означає, що компанії доведеться переробляти звіт з оцінки впливу на довкілля і починати процедуру його оприлюднення та обговорення з початку», – коментує голова Новокаховського товариства охорони пам’яток історії Тетяна Євсєєва.

Як уже розповідав «Новому дню» генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота, для будівництва Каховської ГЕС-2 планувалось залучити інвесторів уже в 2020 році. Приблизна вартість будівництва озвучується на рівні 500 мільйонів євро. Строк будівництва – до 6 років. Крім самої ГЕС-2 проектом передбачено розвиток соціальної сфери Новокаховської ОТГ, будівництво житлового будинку для майбутніх працівників станції.

Олег БАТУРІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон