Ящики з мінами знайшлися на Херсонщині

Найнесподіваніші знахідки трапляються у старих будівлях на Херсонщині. Так, мешканка села Чулаківки, що у Голопристанському районі області, звільняла від непотрібного мотлоху сарай на присадибній ділянці. І там натрапила на два поіржавілі металеві ящики, яких до того ніколи не бачила...

Відкривши «скарб», жінка отетеріла: в ящиках лежали аж дванадцять мінометних мін п'ятдесятого калібру до ротного міномета часів другої світової війни. Селянка негайно викликала поліцію, і піротехніки вивезли «арсенал» на полігон, де й підірвали.

Власниця сараю досі гадки не має, звідки ті міни могли взятися. Не виключено, що про це знали батьки, але їх уже нема на світі – не спитаєш. Що ж до правоохоронців, то начальник Голопристанського відділення Національної поліції Олександр Воропаєв говорить, що жінку до кримінальної відповідальності притягувати не будуть. Адже вона видала боєприпаси добровільно, та й умислу на їх незаконне зберігання не мала.

Поліція не має охоти далі з'ясовувати, як міни опинилися в селянському сараї: їх знешкодили, та й по всьому. А от у пошуковців є кілька версій. «Біля Чулаківки жорстокі й тривалі бойові дії не велися, але це нічого не означає. Міни могли знайти та перевезти з іншого місця, — коментує очільник громадської організації «Військово-патріотичний клуб «Каховка» Володимир Федченко. — На моїй пам'яті траплялися випадки, коли у Великолепетиському районі селяни теж збирали такі міни, аби виплавити з них тол, і глушити ним рибу. Можливо, саме з цією метою міни зберігали і мешканці Чулаківки. А потім про них просто забули».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон