У Херсоні під стінами «білого дому» встановили «чорну ялинку»

Сьогодні, 19 грудня в Херсоні під стінами обласної державної адміністрації пройшла всеукраїнська акція "Чорна ялинка: ВІЛ-пацієнтам не до свят".

У день, коли більшість українців проводять ранок у родинному затишку, розгортаючи подарунки від Святого Миколая, ВІЛ-пацієнтам було не до святкувань.

Разом з пацієнтською спільнотою Херсонщини представники БО"100 відсотків життя. Херсонський регіон" прийшли до будівлі облдержадміністрації та встановили чорну ялинку, прикрашену порожніми пляшечками, в яких ще нещодавно були препарати для лікування ВІЛ. Ця ялинка символізувала загрозу для усіх ВІЛ-пацієнтів Херсонщини та всієї України опинитися без життєво важливого лікування вже у наступному році.

Так сталося через провал закупівель Міністерством охорони здоров'я антиретровірусних препаратів на 2020 рік.

Як відомо, прийом АРВ-препаратів ВІЛ-позитивними людьми має бути безперервним процесом впродовж усього життя. Ефективність лікування визначається системним прийомом препаратів щоденно. Навіть незначне переривання сприяє розвитку резистентності вірусу до ліків і робить терапію недієвою. Це може призвести до нового загострення хвороби та смерті пацієнта.

Такі безвідповідальні дії можуть призвести до епідемії ВІЛ по всій Україні й загрожує здоровим людям та суспільству в цілому.

У цей день пацієнтські спільноти в усіх обласних центрах та у Києві проводять синхронну акцію "Чорна ялинка", щоб звернути увагу президента, чиновників міністерств та місцевих голів до цієї проблеми.

БО "100 відсотків життя. Херсонський регіон" від імені пацієнтської спільноти Херсонщини офіційно звернулося до представника президента у Херсонській області, очільника обласної державної адміністрації Юрія Гусєва, з проханням не допустити дефіциту препаратів на Херсонщині і особисто закликати Президента розібратись чому життєво необхідне лікування для людей, які живуть. з ВІЛ не закуповують вчасно. Також ми закликали Юрія Гусєва винести на обласну координаційну раду питання забезпечення лікуванням в області.

Дякуємо Херсонським ЗМІ за ювелику увагу до акції "Чорна ялинка" та шквал питань про проблеми ВІЛ-пацієнтів та їх лікування. Сподіваємося, що потужний розголос допоможе зберегти життя десяткам тисяч пацієнтів.

Позитивні Жінки Херсон БО "100 ВIДСОТКIВ ЖИТТЯ.ХЕРСОН"
ХМГО "Асоціація 21 століття"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон