Рідкісну операцію виконали в херсонській лікарні

Складну операцію з використанням нового і дуже гуманного до пацієнта обладнання успішно виконали в обласній клінічній лікарні Херсона.

Сюди потрапив 32-річний мешканець Генічеська – болі в спині зробили його життя просто нестерпним. Як це часто буває, чоловік довгенько відкладав шпиталізацію, сподіваючись, що «саме минеться». Та не миналося: навпаки, стан хворого дедалі погіршувався. У нейрохірургічному відділенні ОКЛ він пройшов тривалий курс лікування антибіотиками, але й після цього болі не відступили. Подальше обстеження показало, що через зараження крові у генічанина сталося запалення міжхребцевого диску, і в результаті інфекції тканина диску просто зруйнувалася майже дощенту. Тож операція виявилася невідворотною.

Тут і стала у пригоді щойно придбана система мініінвазивних ретракторів, які дозволили дістатися до ушкодженої частини хребта не через розріз у тридцять сантиметрів з боку спини, як зазвичай, а через п'ятисантиметровий отвір у животі пацієнта, куди ввели ретрактори. Лікар-нейрохірург Віталій Смищук керував ними за допомогою спеціальних збільшувальних окулярів з підсвічуванням. Через розріз він розсунув тканини тіла, видалив залишки диску, а потім замість зруйнованої з'єднувальної тканини імплантував туди частинку взятої в хворого здухвинної кістки. А на наступному етапі надійно скріпив суміжні хребці, обережно вкрутивши туди для міцності чотири гвинти.

Технологію такого втручання херсонські нейрохірурги засвоювали у клініках угорського Будапешту й бельгійського міста Гент. Вона виявилася досить складною, і потребувала від лікаря просто ювелірної точності та максимальної виваженості рухів. Варто сказати, що генічанина Віталій Смищук оперував п'ять годин поспіль. Але всі зусилля й напруга «окупилися» тим, що жорстокі болі від пацієнта зрештою відступилися. І за тиждень реабілітаційного періоду він зміг поїхати додому, до родини, яка його вже зачекалася.

Завідуючий нейрохірургічним відділенням обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук Олексій Леонтьєв каже, що з подібними патологіями тут стикаються вкрай рідко: не частіше одного разу на два роки. Тим не менш, нове обладнання й технології тепер дозволяють ефективніше, допомагати хворим, відновлюючи «якість життя». Відтак,напрацювавши досвід, мініінвазивні ретрактори у Херсоні будуть використовувати і надалі – в тому числі, й для видалення пухлин.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новый день

Фото Олексія ЛЕОНТЬЄВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон