На Херсонщині ВІЛ-інфікована жінка з донькою зазнали знущань з боку односельців

Життєва історія до дня прав людини

Зруйнувати життя людини з позитивним ВІЛ-статусом дуже просто. Достатньо лише розказати про нього усім довкола. А далі свою справу зроблять поширені у суспільстві надумані "жахалки" про ВІЛ. Тоді людина зі статусом стає мішенню для знущань і страждає від постійних таврувань.

Таким чином її життя перетворюється у щоденне пекло і він/вона змушені змінювати місце проживання, роботу та починати своє життя з нуля. На жаль, це — жахлива реальність, з якою стикаються багато ВІЛ-позитивних українців.

Коли увесь цивілізований світ відзначає день прав людини, ми хочемо сфокусувати увагу суспільства на порушенні права людини на збереження лікарської таємниці про стан здоров'я пацієнта.

Олена (ім'я змінене) жила в невеличкому селі на Херсонщині разом з донькою. Одного дня жінка дізналася, що вона і донька мають ВІЛ. Олена ще не встигла оговтатися від новини про свій статус, як її почали цькувати односельці.

"Нагуляла дитину незрозуміло від кого, а тепер маєш" - почула жінка на свою адресу з натовпу на автобусній зупинці. З кожним днем таких ситуацій більшало.

Як виявилося пізніше, місцева медпрацівниця вирішила попередити селян про "небезпеку" і розкрила без дозволу Олени її статус.

Одного дня донька жінки повернулася зі школи у сльозах. "Мамо, в мене більше немає друзів, їх батьки забороняють зі мною спілкуватися" - розповіла дівчинка. Щодня в школі її гнобили.

Спроби захистити доньку закінчилися великим скандалом, після якого Олена з донькою боялися виходити на вулицю. Зрештою, жінка втратила роботу, через що не могла більше лишатися жити в селі та вирішила переїхати в інше село, де про її ВІЛ статус нічого не знають.

Після непрофесійної поведінки медиків, Олена боялася знов звертатися до лікарів і разом з донькою перестала приймати антиретровірусні препарати. Ризик втратити життя здавався жінці не таким страшним, як жах знову опинитися мішенню для публічних знущань.

Працівникам БО "100 відсотків життя. Херсонський регіон" довелося витратити чимало зусиль, щоб відновити довіру жінки до медиків заради того, щоб знов отримувати антиретровірусні препарати й не переривати їх з донькою життєво важливий курс лікування.

Важливо! Відомості про результати тестування на наявність ВІЛ є конфіденційними та становлять лікарську таємницю.

За її розголошення передбачені два види відповідальності:

- кримінальна відповідальність передбачена статтею 132 Кримінального кодексу України й передбачає покарання до 3-х років позбавлення волі.

- цивільно-правова відповідальність. Ви маєте право на відшкодування шкоди, пов'язаної з розкриттям інформації про ВІЛ-статус. Питання щодо отримання відшкодування спричиненої шкоди та розмір такого відшкодування у грошовому виразі вирішується в судовому порядку.

Організація БО "100 відсотків життя. Херсонський регіон"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон