Чи готовий Херсон до опалювального сезону?

Кожного року початок опалювального сезону у Херсоні – це хвилююча та гаряче обговорювана подія. В той час, коли молоді мами з надією поглядають на батареї, старше покоління готове почекати ще тиждень – другий.

Це і зрозуміло: тарифи за опалення високі...

Сьогодні прокоментувати тарифну ситуацію та поговорити про стан підготовки до зими погодився керівник Херсонської ТЕЦ – Олександр Рововой.

- Олександре Степановичу, Херсонська ТЕЦ забезпечує теплом 52% домівок наших містян. Чого їм очікувати цієї зими?

Сьогодні до майбутнього опалювального сезону підготовлено 97,0% станційного обладнання та теплових мереж підприємства. Це означає, що виконано усі необхідні заходи з ремонту, технічного обслуговування та заповнення трубопроводів мережевою водою.

Протягом підготовчого періоду було виконано ремонт 2,436км. трубопроводів, підготовлено 35 теплових пунктів, виконано заходи з ремонту запірної арматури та ін. Теплові мережі заповнені мережевою водою, за виключенням локальних ділянок, заповнення яких буде завершено до прогнозованого початку опалювального періоду.

- Чи отримало ваше підприємство договори на поставку газу?

Договори на поставку природного газу в 2019/20р.р. укладено з НАК «Нафтогаз України» по квітень 2020р., включно.

- Коли мешканцям міста очікувати на подачу теплоносія?

З 01 листопада буде включатися обладнання ТЕЦ, тому прогнозована дата подачі теплоносія, відповідно, до синоптичних даних 4 листопада. В першу чергу, включатимуться дитячі садки, школи, медичні заклади, далі житлові будинки та інші споживачі».

- Останнім часом у ЗМІ багато інформації про неготовність житлового фонду до прийому теплоносія. Як ви можете прокоментувати цю ситуацію?

Системи опалення усіх абонентів до початку опалювального сезону мають бути підготовлені згідно «Правил технічної експлуатації» та заповнені водою. Готовність внутрішньо будинкових систем опалення перевіряється фахівцями ТЕЦ та підтверджується відповідними актами готовності.

На сьогодні підготовка соціальної сфери складає 77% (88% - дитячі садки, 83% - школи, 75% - медичні заклади). Загальна готовність житлового фонду складає 70%. Акти готовності отримали 96% багатоквартирних будинків, які обслуговуються управляючими компаніями і лише 52% будинків ОСББ та ЖБК.

Це говорить про те, що фахівці ТЕЦ не мали змоги перевірити виконання житловою організацією комплексу підготовчих заходів, таких як: опресування теплових мереж, ревізія та ремонт запірної арматури, повірка манометрів, відновлення ізоляції трубопроводів та обладнання, прочистка грязьовиків, фільтрів на приладах обліку тепла, тощо. Відповідно, у таких будинках нашому підприємству важко гарантувати якісне та безперебійне теплопостачання кожного помешкання.

- Чи очікувати херсонцям підвищення тарифу на теплову енергію у наступному опалювальному сезоні?

Ми подали наші розрахунки до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», наразі вони знаходяться на розгляді, а підприємство продовжує працювати за діючими тарифами.

- Що ви можете сказати про розрахунки ваших споживачів за теплову енергію?

Борги наших абонентів за спожите теплопостачання сягнули позначки 116 млн.грн. Ми постійно проводимо інформування наших боржників, щодо необхідності вчасного проведення розрахунків, надаємо підтримку споживачам, які намагаються досудово урегульовувати питання сплати заборгованості.

Багато абонентів скористались можливістю укласти договір реструктуризації заборгованості. Днями, наше підприємство відкриває додаткову касу на пр. 200 років Херсона, 7-А для безкомісійної оплати за теплопостачання.

Відповідно, ми сподіваємось, що наші абоненти відповідальніше ставитимуться до питання оплати комунальних послуг, адже вчасна оплата – це запорука отримання якісної послуги.

Ірина ЛЄПІХІНА
Провідний фахівець із
зв'язків з громадськістю та пресою
АТ "Херсонська ТЕЦ"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон