ОТГ на Херсонщині: як розпоряджаються землею?

Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області передало у власність об'єднаних територіальних громад майже 102 тисячі гектарів сільськогосподарських земель.

— Кожна ділянка передавалась у максимально підготованому вигляді, і землевпорядна служба постійно відслідковує розпорядження ними. Результати моніторингу показують не тільки відсутність належного ставлення громад до набутого ресурсу, а в деяких випадках навіть простої зацікавленості в його отриманні, — повідомила Наталія Гаврилюк, завідувачка сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

Наразі ОТГ зареєстрували право комунальної власності лише на 75,5 тис. га переданих земель сільськогосподарського призначення. Що ж до самого розпорядження, на початок вересня ОТГ надали дозволи на розробку документації з землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність загальною площею 6,7 тис. га та оренду (без проведення земельних торгів) на площу 659 га. Ще на 2,4 тис. га ОТГ поновили договори оренди, укладені раніше.

— Занепокоєння викликає надмірна активність органів місцевого самоврядування, щодо передачі земель у власність, на фоні відсутності належної уваги до проведення земельних торгів, — зазначила Наталія Гаврилюк. — Земельні аукціони покликані отримувати найкращі цінові пропозиції щодо використання прибуткових ділянок — таким чином здійснюється збільшення надходжень до місцевих бюджетів та підвищується спроможність громад.

Так, у поточному році вже були випадки, коли під час земельних торгів з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності вартість оренди досягала понад 100% від нормативно-грошової оцінки за лот з цільовим призначенням «сінокосіння та випасання худоби». Таким чином, навіть на перший погляд дешева земля все ж стала помітним джерелом прибутку у Голопристанському районі. У середньому ж пропозиції зростають більш як на третину.

Попри очевидну користь проведення земельних торгів, лише 14 ОТГ області внесли свої пропозиції. Провести земельні аукціони на площу лише 115 га встигли Присиваська, Іванівська та Борозенська об'єднані територіальні громади.

Анатолій НІКОЛАЄВ
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон