Співаковський: Державність і незалежність — це не дарунки долі, це право, яке постійно потрібно доводити

Обраний ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський поділився своїми роздумами про Незалежність України:

...Щоразу, коли випадає нагода, завжди з чималим задоволенням прогулююсь нашим університетським парком.

Із року в рік він стає все гарнішим, і нині вже дійсно виправдовує свою назву «парк». Дерева доглянуті, міцні і сильні. Під сплетінням їх потужних крон почуваєшся захищеним, до душі повертаються спокій і відчуття впевненості в тому, що все буде добре. Проте ще кілька десятиліть тому ці дерева були кострубатими саджанцями.

Міцними і сильними велетнями вони стали лише завдяки невтомному, терплячому піклуванню кількох поколінь херсонців, наших студентів і викладачів.

І чомусь подумалося: держава — це дерево, яке потребує не меншої уваги і піклування своїх громадян. Адже державність і незалежність — це не дарунки долі, це право, яке постійно потрібно доводити.

Слабка держава, як і слабке дерево, завжди буде ласим шматком для ворога - як зовнішнього, так і внутрішнього. Саджанець не виросте велетнем, якщо його не пильнувати від чужих зазіхань, не удобрювати світлими помислами, не поливати потом і любов'ю, а коли потрібно — і кров'ю...

Українській Незалежності сьогодні виповнюється вже 28 років. За людськими мірками, час розквіту. Але так випало, що саме зараз наша країна проходить один із найскладніших періодів своєї історії. І ми всі разом сьогодні тримаємо іспит на зрілість.

Майбутнє України значною мірою нині залежить від нашої єдності, від готовності кожного терпляче і невтомно вибудовувати міць і силу своєї держави. Як казав ще О.Довженко, великими здатні стати ті держави, у яких великі малі люди. Головне — не опускати рук і бути єдиними у прагненнях.

З Днем Незалежності, Україно! Миру тобі і добробуту. Нехай лише міцнішим стає твоє коріння, а молоді і зелені пагони спрямують тебе вперед і вгору!, - переконаний Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон