Непевна доля херсонської ТЕЦ

Напередодні опалювального сезону у Херсоні ніяк не можуть визначитися із долею ТЕЦ — державного підприємства, яке обігріває майже половину міста.

Її мережі зношені на три чверті, і термінової заміни потребує понад 115 кілометрів трубопроводів.

Тільки через пориви на них і тільки торік втрати перевищили 167 мільйонів гривень, однак зараз купувати нові труби просто немає за що — адже борги підприємства «зашкалюють» за триста мільйонів гривень.

Фонд держмайна України пропонує передати об'єкт у власність громад, але спочатку міська, а згодом обласна рада висунули зустрічну умову: прийняти ТЕЦ у комунальну власність готові, та тільки без боргового «навантаження». Але в Києві згодні запропонувати тільки розстрочку платежів, а це не влаштовує вже херсонців.

Ба більше: досі не вирішене питання про відключення від ТЕЦ 27 старих житлових будинків у історичному центрі Херсона. І поки міськрада й ТЕЦ роками безуспішно намагаються домовитися з цього приводу, «теплоносій» до будинків доходить ледь розігрітий, а через численні протічки та аварії тріскаються стіни й просідають фундаменти. На колегії облдержадміністрації запропонували звернутися до ФДМУ із пропозицією замінити керівництво ТЕЦ, але городяни поставилися до «ініціативи» скептично.

Цікаво, що в одного з попередніх директорів хронічно збиткової ТЕЦ після звільнення з посади звідкись з'явилися гроші на купівлю фешенебельного пансіонату в курортному селищі Лазурне. І ніхто з правоохоронців не кинувся з'ясовувати походження капіталів.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон