Владислав Мангер: «Ми зачекаємо із реорганізацією медзакладів заради людей»

Сьогодні, 26 червня, під головуванням очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера пройшла нарада з питань припинення комунальних закладів охорони здоров'я,що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області, шляхом перетворення їх у комунальні некомерційні підприємства.

Серед запрошених – директор Департаменту охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації Віктор Короленко, головні лікарі медзакладів обласного підпорядкування, директор Департаменту фінансів Херсонської обласної державної адміністрації Наталя Вітренко та ін.

«У зв'язку з існуванням ризиків достатнього фінансового ресурсу на утримання закладів охорони здоров'я з 2020 року, є сенс почекати із прийняттям рішення щодо їх реорганізації та звернутись до Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України, аби нам подовжили фінансування закладів охорони здоров'я третинного рівня області за рахунок медичної субвенції», - запропонував Владислав Мангер.

На думку голови, однією з причин такого звернення є також те, що Херсон – єдиний обласний центр, де третина жителів – пенсіонери, що переважно мають доходи на рівні прожиткового мінімуму. По Херсонській області показник чисельності жителів пенсійного віку становить 50%. В разі відсутності бюджетних коштів на медицину, жителі самостійно сплатити за дороговартісні медичні послуги не зможуть.

Віктор Короленко повідомив, що відповідно до Закону України від 19 жовтня 2017 року № 2168-VIIІ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», з 01 січня 2020 року заклади усіх рівнів надання медичної допомоги отримуватимуть оплату через Національну службу здоров'я України (НСЗУ). Підписати договір з НСЗУ зможуть заклади, що діють у формі комунального некомерційного підприємства. Фінансування в 2020 році закладів охорони здоров'я можливе лише якщо вони будуть в формі підприємств.

Ще однією умовою укладання договору з НСЗУ є приєднання до Електронної системи охорони здоров'я, що потребує обладнання робочого місця кожного лікаря комп'ютером з ліцензійним програмним забезпеченням. За попередніми розрахунками Департаменту, потреба в коштах на комп'ютерізацію складає близько 18 млн.грн.

Для фінансування закладів в 2020 році Департамент вбачає наступні джерела:
- кошти НСЗУ
- кошти обласного бюджету
- страхові виплати та кошти пацієнтів.

Проте, на теперішній час система медичного страхування в Україні не працює.

Таким чином, за результатами голосування одноголосно підтримано рішення розглянути питання перетворення закладів (установ) в комунальні некомерційні підприємства у вересні 2019 року. А головні лікарі обласних закладів охорони здоров'я звернуться до обласної ради щодо можливості продовження фінансування закладів охорони здоров'я за рахунок медичних субвенцій та дотацій у 2020 році.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон