Чи загине врожай фруктів на Херсонщині – думки експертів

Буревій та квітневі приморозки, що їх приніс у Таврію арктичний циклон, викликали у садоводів побоювання за долю майбутнього врожаю фруктів та винограду.

У Інтернеті навіть з'явилися вкрай песимістичні прогнози окремих «експертів» — мовляв, через морози загине цвіт, і абрикоси, яблука та сливи доведеться купувати імпортні, до того ж, за скажені гроші. Однак професіонали садівництва закликають не панікувати – шкода від примх небесної канцелярії не така страшна, як комусь здається.

— Нічні приморозки, коли температура падає до мінус трьох градусів Цельсію, загрожують цвітінню кісточкових – черешні, вишні, персику. Яблуневий цвіт у нас іще в стадії бутонів, тож для них такі холоди не критичні, як і для винограду, де молоді грона ще не з'явилися. А от під час цвітіння абрикосів довелося палити багаття, аби трохи підняти температуру, і завдяки цьому цвіт вдалося зберегти. Так само будемо робити, коли зацвіте черешня, — розповів директор агрофірми «Білозерський» (у цьому підприємстві сімсот гектарів саду) Віталій Шишенко.

Свої турботи через погоду і на протилежному кінці області. «Квітневих приморозків, як таких, біля узбережжя теплого Азовського моря, не було. Температура вночі опускалася до 0,5-0,9 градусів Цельсію, але «морозна» хвиля до нас не докотилася. Хоча під шквальний вітер наш сад площею у 262 гектари таки потрапив. Вітер частково позбивав цвіт зі слив, які тільки-но зацвіли, але втрати врожаю через це будуть невеликі», — запевняє директор агрофірми «Дніпро» у селі Азовському Генічеського району Херсонщини Олександр Кістечок.

Звісно, у садівничих кооперативах на берегах річок морози «обчухрають» квітучі дерева сильніше – там далеко не вся власники дачних ділянок розводять багаття для порятунку майбутнього врожаю. Однак у великих та середніх господарствах знають, що робити для захисту цвітіння. Фрукти на продаж вони матимуть, і покупці без них також не залишаться. А відтак, і шалених стрибків цін на таку вітамінну продукцію навряд чи можна очікувати.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон