Науковцям змія на Херсонщині проходу не давала

Науковців Чорноморського біосферного заповідника не пускала на роботу ...змія. Прийшовши вранці до службового офісу у Голій Пристані,старший науковий співробітник заповідника Дмитро Черняков побачив, що на порозі будівлі розлігся досить великий водяний вуж завдовжки сантиметрів із вісімдесят.

Плазун пригрівся там на сонечку, і не хотів покидати місцину, яку вподобав. Його довелося «умовляти» хвилин із п'ять, аж доки «гість» не звільнив проходу, та не втягнувся у якусь тріщину фасаду старої хатини. Вужів тут виявляли і раніше, але біологи добре знають, як з ними поводитися. Тому такі «рандеву» ніколи не завдавали шкоди ані людям, ані зміям.

Треба додати, що подібні зустрічі можливі і в інших місцях по всій Херсонщині. З настанням весни плазуни прокинулися, і шукають нагріті сонцем ділянки, аби відновити активність та вирушити на пошуки звичної їжі – мишей та жаб тощо. Їх краще не зачіпати, а якщо вже змія з'явилася у хаті чи господарській будівлі, для її видалення викликати рятувальників.

Адже обивателі, надто городяни, часто густо плутають тих же вужів із отруйними гадюками, і після їх укусів опиняються в лікарнях. Хоча розрізняти їх досить легко, каже Дмитро Черняков.

— Ті ж водяні вужі можуть бути яких завгодно відтінків – від зеленого до бурого. Тоді як степова гадюка має колір від сірого до оливкового. ЇЇ тіло товще та коротше, ніж у вужа. А головне, що в неї є широкий та добре видний «зигзаг» на спині, якого жодний вид вужів не має, — розповів Дмитро Олександрович.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон