За відходами на Херсонщині вишиковуються у чергу

Із ринковим парадоксом зіткнулися аграрії Херсонщини: попит на відходи переробки соняшнику нині виявився жвавішим, ніж на його насіння.

Покупці буквально штурмують місцеві сільськогосподарські підприємства, скуповуючи лузгу по п'ятсот гривень за кілограм готівкою (при тому, що за саме насіння дають 10,6--10,8 тисячі гривень). Вишиковуються в чергу й готові навіть авансом платити!

І на те є вагома причина: раніше лузгу викидали, а тепер вона стала цінною сировиною для виробництва паливних гранул чи брикетів. Їх виробництво стрімко зростає: за даними Головного управління статистики Херсонщини, з початку року його обсяги через стабільно високий попит збільшилися на вісімдесят відсотків, сягнувши 1363 тонни.

За дефіциту відходів переробки деревини, в степових районах у хід іде буквально все: комиш, опале листя, а одна з фірм Нової Каховки навіть почала збирати після обрізки й переробляти на місці цурпалки від виноградної лози на плантаціях. Тож і колишнє соняшникове «сміття» пішло в діло, адже воно має велику теплову калорійність і добре горить у котлах та пічках.

Тим паче сировини буде вдосталь: згідно з інформацією Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА, цьогоріч на початку соняшникових жнив врожаї цієї культури становлять, у середньому, 1,14 тонни з гектара - на 0,12 тонни більше, ніж торік.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон