На Херсонщині розпочалася пора нітратів

У Херсоні салатом із нітратами отруїлася родина. Домогосподарка Олена Ш. придбала на стихійному ринку Шуменського житлового масиву свіжі огірки,зелену цибулю, петрушку. Мала донька та син-школярик усмак

пообідали вітамінним салатом, а за кілька годин почався якийсь жах. Дітей нудило, у них підскочила температура, обоє ще й страждали від задухи. На щастя, мати з розмов сусідів про такі випадки знала. А оскільки нічого, що могло викликати харчове отруєння, на родинному столі більше не було, то підозра одразу ж впала саме на «апетитні» овочі.

Стривожена жінка негайно напоїла малечу теплою водою, згодувала по кілька таблеток активованого вугілля, і до ночі їхній стан нормалізувався — навіть «швидку» викликати не довелося. Але тепер до продуктів, що продають «із землі», Олена на гарматний постріл не підійде — біда навчила.

Фахівці побоювання жінки розділяють беззастережно: «занітрачені» овочі й зелень до міст потрапляють нерідко. І коли їх виявляють на офіційних ринках, продавці тягнуть небезпечні «смаколики» на стихійні базари. І там ризик придбати отруйний товар значно вищий.

— Під час лабораторного моніторингу свіжих овочів на ринках у 79 пробах виявили перевищення гранично допустимого вмісту нітратів на 30—50 відсотків, а подекуди й у два з лишком рази. Усе це продукція з місцевих господарств, бо імпортні томати й огірки під час перетину кордону перевіряють. Якщо ж отруйні овочі заборонили продавати на легальному ринку, то вони можуть з'явитися на нелегальних, — коментує начальник управління біозахисту харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини Віталій Боярський.

— Для споживачів найнебезпечніші саме ті овочі й зелень, що їх вживають свіжими: зелена цибуля, кріп, редис. У них рівень нітратів найвищий. А от якщо той самий кабачок підсмажити на пательні і не накривати кришкою, то в ньому концентрація «хімії» може зменшитися на третину. Якщо вже отруєння сталося, то перша допомога проста: викликати блювання. Далі дати хворому абсорбент на кшталт активованого вугілля, і звернутися по кваліфіковане лікування.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон