На Херсонщині голови ОСББ погрожують страйком

Майже всі ОСББ Херсонської області за 2017 рік отримали по кілька листів від приватного акціонерного товариства Херсонгаз,в яких зазначено, що голови ОСББ повинні прийти до їх відділення з документами на право власності і підписати договори.

В останньому листі від 29.11.2017р. Херсонгаз погрожує відключити постачання газу в багатоквартирні будинки, якщо в 10-денний термін ми не підпишемо «кота в мішку».

Ніяких проектів договорів нам не надавали, а от Керуючій компанії такий договір надіслали. З юридичної точки зору цей договір протирічить здоровому глузду. В ньому зазначено, що Замовник, тобто ОСББ або Керуюча компанія, передають виконавцю в експлуатацію газорозподільні системи та ще й оплачують послуги з технічного обслуговування. До мене дзвонять та пишуть голови ОСББ зі всієї Херсонської області.

Люди бояться, питають що робити. Річ у тім, що при виконанні функцій з утримання будинку та прибудинкової території всі ми керуємося законом про ЖКП, законом про ОСББ та Постановою Кабміну № 869 від 01.06.2017р. Цією Постановою затверджено перелік послуг, які входять до утримання будинків, і обслуговування газових мереж там нема. Мало того, новий закон про ЖКП чітко говорить, що послуга з газопостачання надається тільки за індивідуальним договором.

Закон про ОСББ говорить, що ОСББ не є власником або балансоутримувачем будинку. Якщо голова ОСББ або директор «ККК» підпише такий договір і буде за ним оплачувати Херсонгазу за обслуговування газових мереж, то кожен платник може звернутися до суду за нецільове використання коштів. В утримання будинку та прибудинкової території не входить обслуговуванням газових мереж. Що таке індивідуальний договір? Це коли вам подають газ до стіни вашої квартири.

20 грудня 2017р. я написала офіційний запит у міську раду, щоб з'ясувати хто є документально підтвердженим власником міської газорозподільчої системи. До сьогодні відповіді не має. Що мені вдалося знайти самій – то це рішення міської ради 25 сесії ІІІ скликання від 27.09.2007р. № 348/25, в якому газорозподільча система до багатоквартирних будинків – це власність територіальної громади, а передана вона цим рішенням на баланс ВАТ «Херсонгаз».

До рішення додається перелік всіх багатоквартирних будинків. Тобто виходить, що монополіст «Херсонгаз» безкоштовно користувався власністю громади, продаючи товар (газ) нам, споживачам, а тепер, коли гарантійний строк служби труб доходить кінця, вирішив скинути їх на людей.

Мало того, що нам доведеться за власні кошти міняти ці труби, так ще два рази на рік потрібно буде оплачувати з кожного будинку Херсонгазу за ПТО, яке раніше входило в тариф. Сума оплати – 2,27 за метр труби та 87 грн. за кожен кран на стояку. В середньому це від 2000 до 6000 грн., в залежності від довжини будинку і труби.

А потім Херсонгаз скаже, що не може постачати нам газ, бо труба потребує заміни – це 50 000 грн. за 50 метрів і запуск будинку 18 000 грн. Коли газ був 3600 грн., то обслуговування газорозподільчої мережі входило в тариф за газ, а тепер газ – 6956 грн. за 1000 м3. і люди повинні ще й платити за ПТО два рази на рік? Це тільки мені здається, що газовий Кодекс, на який посилається Херсонгаз, написаний виключно під монополіста?

Міська влада повністю відсторонилася від цієї проблеми, мало того, що ОСББ самі б'ються, то ми ще й консультуємо керуючу компанію з цього приводу, бо можновладцям байдуже, а відповідати перед людьми буде той, хто підписав такий договір. Це питання повинно бути вирішено на державному рівні, тому пишу звернення до депутата Верховної ради не від нашого округу. Вчора дала інтерв'ю з цього приводу каналу УТ-1.

Голови ОСББ підняли шум, тому перед новим роком газ не відключили, але це ще не кінець. Вчора знову дзвонили з Херсона та Голої Пристані, їх по одному залякують. Хочу, щоби містяни знали, що наші голови ОСББ – одна дружна команда, ми домовились, що в разі відключення газу хоч в одному будинку, всі збираємося і перекриваємо дорогу, палимо шини і починаємо страйк.

Лілія МАРТИНОВА, голова ГС «ОСББ Каховка»
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон