Херсонці, скорочення субсидії продовжується

Минулого року з 1 травня законодавець зменшив соціальну норму на газ (з 5,5 кубометра за квадрат опалювальної площі до 5)та електроенергію (з 65 кВт/год за квадрат опалювальної площі до 51) для індивідуального опалення

А з серпня 2017 року було знижено норми споживання газу для нарахування пільг і субсидій.

Так, за наявності газової плити й у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача норма складає 5,4 кубометра (було 7,1) на одну особу на місяць. За наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куба (було 14) на одну особу на місяць.

Відтак, коли прийшов опалювальний сезон і нарахували субсидії, сім'ї помітили, що суми держдопомоги в порівнянні з минулим сезоном дещо знизилися.

Тепер Кабмін вирішив урізати й соціальну норму на електроенергію для всіх.

1 січня 2018 року набула чинності нова норма постанови Кабміну № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». А це означає, що отримувачам субсидій і пільг доведеться платити за послугу більше, якщо буде перевищення норми.

Отже маємо такі нові норми:

- для будинків, обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води – 130 кВт/годин (було 150) на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи та додатково 30 кВт/годин на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 250 кВт/годин на місяць (було 270);

– для житлових приміщень, обладнаних стаціонарними електроплитами, з централізованим постачанням гарячої води – 110 кВт/годин на місяць (було 130) на особу та додатково 30 кВт/годин на місяць на кожного іншого члена домогосподарства, але не більш як 230 кВт/годин на місяць (було 250);

- не обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів – 100 кВт/годин (було 120) на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи та додатково 30 кВт/годин на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства), але не більш як 220 кВт/годин (було 240) на місяць;

- у всіх інших житлових приміщеннях (будинках) 70 кВт/годин на місяць (було 90) на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи та додатково 30 кВт/годин на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства), але не більш ніж 190 кВт/годин на місяць (було 210).

Як ми з'ясували у відділі держдопомоги та субсидій департаменту соціального захисту населення Херсонської ОДА, в зв'язку зі зміною соціальних нормативів на електроенергію з нового року суми субсидій знову перераховують.

Тому згодом отримувачам треба буде звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання для отримання нових повідомлень. Та, знаючи, як «швидко» роблять подібні перерахунки, відразу бігти за повідомленням не треба. Краще спочатку зателефонувати до управління, приблизно в кінці січня, та поцікавитися, чи готове нове повідомлення.

Альона ГРЕБЕНЮК
"Гривна. Новий формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон