Найвагоміші надбання Горностаївського району у 2017 році

У більшості мешканців Горностаївського району не було великих очікувань від року, що минув.

Зустрічаючи його, ми тоді розуміли що він буде нелегким, і головне питання було - чи вдасться реалізувати хоча б частину із запланованого.

Однак, слід зазначити, що з погляду пересічного мешканця 2017 був для нашого району успішнішим від попереднього. Тож дещо з найвагомішого – до вашої уваги.

ОБ'ЄДНАЛИСЯ У ГРОМАДИ

Слід відразу зазначити, що минулий рік для Горностаївського району був вирішальним у плані децентралізації, адже у нас практично повністю завершено процес об'єднання в територіальні громади. Відбулися вибори, які дали старт новоутвореним громадам Горностаївській та Костянтинівській, а Каїрська сільська рада своїм волевиявленням приєдналася до Любимівської ОТГ Каховського району. Звісно, прикро, що наш район втратив значну територію, але така була воля каїрців.

Новий рік об'єднані громади розпочинають повністю в новому статусі. Люди сподіваються, що це дозволить їхнім територіям розвиватися: отримати дуже суттєві фінансові надходження, значно покращити інфраструктуру, отримати ресурс на оновлення соціальних об'єктів, остаточно вирішити проблемні питання та покращити рівень життя людей. Але, очевидно, й усвідомлюють, що розвиток багато в чому залежить від їхньої активності та відповідальності.

ГОРНОСТАЇВЩИНА – ХЛІБНИЙ КРАЙ

Аграріями району зібрано 107,5 тисячі тонн збіжжя, середня урожайність склала 38,6 центнера з гектара при середньообласному – 33,8 центнера. Зокрема озимої пшениці намолочено 64 471 тонн з урожайністю 35,5 центнера з гектара. В обласному рейтингу по зерновим культурам район займає шосте місце, по озимій пшениці – п'яте.

Сільгоспвиробники району придбали 41 1 одиницю техніки вартістю 35,9 мільйона гривень, у тому числі 10 високопродуктивних комбайнів.

У районі впроваджується інвестиційний проект «Гуси-Ольгине» загальною вартістю 12 мільйонів гривень. За рік уже інвестовано 9,3 мільйона гривень.

Водночас, прикро, що в районі зовсім не культивується молочне тваринництво – корів утримують в особистих селянськихгосподарствах. До того ж їхня кількість щороку зменшується – за 2017 зникло майже півтори сотні корів.

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЛА МІСЦЕВІ ПРОЕКТИ

Якщо минулі три роки горностаївці нарікали, що не отримували від держави кошти на розвиток територій,то 2017-го, можна сказати, і нашому району щось перепало. Завдяки співпраці районної влади з народним депутатом вдалося отримати невелику державну субвенцію на розвиток територій - 550 тисяч гривень на ремонт покрівель Горностаївського дитсадка та музичної школи. Ці проекти уже реалізовано

Окрім того, на реконструкцію фасаду Костянтинівської загальноосвітньої школи, яка потрапила до інвестиційного проекту «Створення нового освітнього простору», виділено із загального фонду регіонального розвитку майже 4 мільйони гривень. Слід додати, що кошти на ці проекти виділялися на умовах співфінансування з районного та місцевих бюджетів – і ця вимога була виконана: лише на Костянтинівську школу з чотирьох сільрад та райбюджету виділили 1 201,8 тисячі гривень. Приємно повідомити, що роботи з реконструкції Костянтинівської школи уже розпочали. .

На початку грудня надійшла звістка, що з держбюджету виділено кощти на заміну вікон у Горностаївській ЗОШ І-ІІІ ст. та в Костянтинівському будинку культури, а також на ремонт флюорографічного апарату в Горностаївську ЦРЛ. Загалом – 280 тисяч гривень.

Дочекалися нарешті за 10 років і виділення 9 мільйонів гривень від Фонду регіонального розвитку на реалізацію проекту з реконструкції водомережі у селищі Горностаївка – знову ж таки на умовах співфінансування (10 % з місцевого бюджету). Кошти першого траншу – 4 мільйони уже надійшли. Наразі у селищі інтенсивно виконуються роботи з прокладання труб водопровідної мережі.

ДОРОГИ ТЕЖ РЕМОНТУВАЛИ

Як би ми не нарікали на погані дороги (а нарікати є на що), все ж заради справедливості слід сказати, що 2017-го коштів на ремонт дорожнього покриття виділили значно більше, ніж попередніми роками. Так, упродовж року на автошляхах загального користування у Горностаївському районі проведено ремонтні роботи на 3,08 мільйона гривень. З державного бюджету було виділено майже 1,8 мільйони гривень, з місцевих бюджетів - 1,02 мільйони,та з районного бюджету - 500 тисяч. Щоправда, зазначена остання сума повністю не освоєна.

Сільські громади намагалися якомога більше відремонтувати дороги та вулиці комунальної власності, тож витратили на ці потреби понад 2,5 мільйони гривень. зокрема у Горностаївці майже завершили прокладати новий асфаль на вулиці Перемоги.

Тішить і те, що ремонт найгіршої в районі дороги загального користування Ольгине-Червоноблагодатне включено до обласної програми виконання робіт із ремонту на 2017-2018 роки, що передбачає виділення 10 мільйонів гривень. Будемо сподіватися, що рік новий принесе мешканцям району ще одну радість – дорога до Червоноблагодатного буде відремонтована.

НЕ ЗАБУВАЛИ ПРО СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ

Окрім реконструкції та ремонту уже згаданих об'єктів, на які виділялися кошти з державного бюджету і, як співфінання, - з місцевих бюджетів, у районі також спрямовували кошти на ремонт та енергозбереження соціальних закладів. Зокрема, облаштували системи опалення у Червонополянського ясел-садка, замінили понад 30 вікон у Великоблаговіщенській школі. У районному будинку культури завершили ремонт коридору першого поверху, кабінетів дитячої бібліотеки та даху кочегарного приміщення. У ці важливі об'єкти вкладено кошти як районного, так і місцевих бюджетів.

На забезпечення ра ремонт водопостачання місцевими радами та комунальними підприємствами витрачено понад 2,5 мільйонів гривень. Облаштовані ігрові та спортивні комплекси у Горностаївці, Великій Благовіщенці, Червоній Поляні, Антонівці, Червоноблагодатному. Наближається до завершення реконструкція меморіального комплексу у Соломках.

НАЙБІЛЬША ПРИКРІСТЬ РОКУ

З-поміж найдошкульніших проблем, які не змогли до кінця розв'язати – це організація автобусного сполучення в районі. Щоправда, на кінець року вдалося таки укласти угоду на 3 маршрути. Але нерегулярність появи автобусів на маршрутах не дають впевненості пасажирам, що до району можна дістатися автобусом.

Сподіватимемося, що 2018 рік подарує нам більше щасливих подій і мешканці району насолоджуватимуться поїздками до районного та обласного центру.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон