Херсонщина: яке майбутнє чекає громадське формування з охорони громадського порядку?

Вже понад десяток років в Каховці функціонує міське громадське формування з охорони громадського порядку «Щит».

Організація – прообраз муніципальної поліції, що стала надзвичайно популярною протягом останніх років в Україні, бійці якої вже тривалий час ведуть роботу на благо міста. В особистому складі 12 чоловік, 2-є з них АТОвці, ще двоє допомагають на добровільних засадах. Та схоже на те, що «опора» Каховки стала незручною окремим чиновникам. Що ж чекає на каховський «Щит»?

Пункт з охорони громадського порядку знаходиться, як не дивно, не в центральній частині міста, а на житловому масиві Свєтлово за адресою: просп. Європейський, 11.

Охайний світлий кабінет, устаткований оргтехнікою та зручностями для відпочинку між патрулювання (між іншим, все зроблено власними руками «щитівців», звичайно, за підтримки меценатів), на практиці став відділком поліції, що займається охороною правопорядку. Саме тут мешканці житломасиву мають змогу звернутись і до старшого дільничного інспектора поліції Андрія Поздняка.

Чи це футбольний матч, чи дитяче свято, фестиваль або ж концерт, — жоден масовий захід в місті не проходить без «Щита». Спільно із працівниками поліції за графіком і визначеними маршрутами «щитівцями» постійно здійснюється патрулювання вулиць не тільки Свєтлово, а й усього міста. Громадський спокій – основне завдання «Щита».

Особливу увагу приділяють профілактичній роботі. Зустрічі, бесіди, лекції проводяться з молоддю, пересічними каховчанами, з підшефними категоріями населення. Та навіть більше, з метою всебічного охоплення проблемних питань в місті, формування співпрацює не тільки з поліцією, а й міськими відділами у справах дітей, молоді та спорту, містобудування та архітектури.

Про ефективну роботу «Щита» краще за все говорять факти. Тільки протягом травня здійснена робота по профілактиці та запобіганню правопорушень та злочинів: патрулювання вулиць у вечірній та нічний час (затримано 15 осіб), спільно з дільничними офіцерами поліції проведена профілактична робота з особами, які стоять на обліку (сімейними дебоширами піднаглядними, з особами, схильними до вживання наркотичних речовин та алкогольних напоїв), брали участь у загальнокомплексному відпрацюванні, здійснена охорона громадського порядку на 14 масових заходах, спільно з дільничними офіцерами поліції розкрито 2 злочини, за порушення правил благоустрою виписано 12 попереджень та складено 4 адмінпротоколи, спільно з відділом у справах дітей міськвиконкому здійснено 10 рейдів по перевірці неблагополучних сімей.

Голова та бійці формування неодноразово отримували різноманітні відзнаки, навіть мають нагороди особисто від міністра внутрішніх справ України. Чимало грамот в «Щиті» й від каховських міських голів, а от від А.Дяченка чомусь жодної...

На жаль, сьогодні «Щит» й сам потребує захисту. «Порушуючи всі уставні норми формування, каховський міський голова А.Дяченко намагається змінити керівника (а це означає, що згодом зміниться й особистий склад) та зробити «Щит» зручним для себе», — говорить голова МГФОГП «Щит» Петро Матвієнко.

Так, в «Щиті» розповідають про те, що нещодавно до них приходив колишній начальник Каховського районного відділу міліції Олександр Алєєв і в наказному тоні вимагав установчі документи. Чому і навіщо знадобились ці документи вже пересічному каховчанину? Мотивацію таких дій здогадатись не складно, адже, за словами присутніх бійців, Алєєв повідомив про те, що питання з мером вже врегульовано.

Навіть більше, під час зустрічі журналіста редакції «Каховська зоря» із особистим складом формування для написання цього матеріалу, Алєєв вдруге завітав до їхнього офісу, на активний супротив віддавати документи і присутність журналіста той відреагував невдоволено та швидко пішов.

Схоже на те, що й в Каховці окремі чиновники намагаються всюди розставляти «своїх» і з структур та організацій, що мають на меті роботу на користь громади, роблять «карманні» представництва особистих інтересів. Чи це своєрідне рейдерське захоплення громадського формування екс-очільником міліції під керівництвом міського голови? Принаймні так вважають у «Щиті».

Чи зможе вистояти «Щит» в тому вигляді, що сьогодні – покаже час, але громада, представники місцевої влади, депутати мають звернути увагу на напружену ситуацію і не пустити все на самоплив.

Підготувала Олександра МІШИНА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон