Казки про сміттєпереробний завод на Херсонщині

Персони, котрі обіцяли вкласти у сучасну сміттєпереробку в Новій Каховці $50 млн. ще 5 років тому, нагадали про себе у Каховці.

Цього разу вони просять землю під черговий комплекс і вкотре обіцяють інвестиції.

Про намір побудувати в Каховці сміттєпереробний комплекс, що складатиметься з сортувальної і біогазової станцій, оголосило зареєстроване в Новій Каховці командитне товариство «Львіворгсинтез».

«Тут буде створено близь­ко 70 робочих місць. У нас уже є інвестор з Німеччини, а все, що від міста потрібно, — ваша письмова згода. Фінансово ви нічого не вкладаєте. Необ­хідно лише 2 гектари для розташування цього комплексу. Повністю дану (інвестиційну) програму ми готові надати в червні. А ось побудувати завод і розпочати його роботу плануємо за 18 місяців. Сортувальна ж станція біля вашого полігону побутових відходів може працювати десь через півроку», — розповів на сесії Каховської міськради 27 квітня член наглядової ради КТ «Львіворгсинтез» Валерій Шварц.

Проведена ним презентація була доволі нудною і малоцікавою присутнім. Депутати пожвавилися лише наприкінці, коли їм дали можливість поставити запитання.

«Ми у вас перші чи ви маєте реальний досвід роботи в цій сфері? Чи не буде це шкідливо для повітря?» — цікавилися вони.

За словами Шварца, це справді перший пілотний проект компанії, пов'язаний з переробкою сміття. «У майбутньому комплексі ми плануємо поєднати кращі надбання провідних фірм у галузі управління відходами та використати два сміттєсортувальні агрегати для сепарації металів, макулатури, скла, пластику та інших вторинних матеріалів, біогазову станцію сухої ферментації для переробки органіки, системи сушки, подрібнення плас­тику і переробки його на дизельне паливо. В подальшому плануємо створити у складі комплексу підприємства з виробництва сучасних будівельних матеріалів, добрива, агропродукції тощо. Плануємо й використання сонячної генерації для оптимізації структури споживання енергії», — додав він. І запевнив, що все виробництво буде екологічно безпечним й згадав про подібний проект, який нині реалізовується ними в Запоріжжі.

На тих, хто вперше чув вищеперелічені фрази, виступ Валерія Шварца міг справити сильне враження. Однак у кожного, хто бодай трохи вивчав діяльність компанії «Львіворгсинтез», могло б виникнути безліч й інших запитань. Тим більше, що в регіоні вона досить таки відома.

Ідею побудувати комплекс представники компанії озвучили ще 5 років тому. Щоправда, на громадських слуханнях з цього питання у Новій Каховці в травні 2012 року вони запевняли, що мають американського інвестора, готового вкласти $50 млн. у будівництво сміт­тєспалювального заводу з використанням технології американської ж компанії «HyMelt».

Тоді мова йшла про «безвідходний революційний комплекс з переробки сміття на дизельне паливо класифікації євро-5». Такі перспективи, вочевидь, сподобалися депутатам Новокаховської міськради, і вони надали під майбутній завод земельну ділянку площею 10 га.

Однак до кінця 2012 року плани «Львіворгсинтезу» різко змінилися. Після публікацій у пресі про сумнівне минуле цієї компанії і недостовірну інформацію про назву американ­ської фірми (з'ясувалося, що «HyMelt» — це назва запатентованої технології компанії «EnviRes LLC», якій нічого не було відомо про намір використовувати їх інтелектуальну власність в Україні) вона радикально змінила підхід до заводу.

Її представники почали розповідати про «більш револю­ційну технологію «Alphakat», що полягає у каталітичній деполі­мерізації, коли шляхом тертя елементів реактора з оброблюваним середовищем виникатиме температура у +300°С. Водночас в інтернеті не знайшлося жодної згадки про присутність компанії в Запоріжжі.

— А «Львіворгсинтез» і не може вести господарську діяль­ність. Оскільки ми — командитне товариство, у нас не може бути органів управління, у нас повний консенсус. Задля виробництва за вимогою інвестора ми створюємо спільне підприємство, яке буде працювати в Каховці і Новій Каховці. Але все буде так, як ви вирішите, — пояснив депутатам Валерій Шварц.

Жодної згадки про «Alphakat» у Каховці вже не було. «Ми проаналізували апробовані у світі технології переробки відходів групи компаній LM Group (Німеччина), до складу якої входять Sutco Recycling Technik, Ludden & Mennekes Entsorgungs — Systeme GmbH та Unotech.

Цікава також технологія Stabilat компанії Waste Tec GmbH Vecoplan AG. До того ж, ми ретельно вивчили технологію швейцарської компанії Zorg Biogas і провели перемовини з холдинговою компанією GTE International, яка є власником технології переробки твердих відходів у дизпальне», — доповнив Валерій Шварц. Згадав він і компанію з Угорщини, з якою начебто вже підписано меморандум про співпрацю.

У Новій Каховці, за словами представника «Львіворгсинтезу», вони планують займатися переробкою пластика, виробництвом піноскла і сонячною генерацією та загалом створити близько 40 робочих місць. Утім, за 5 років ніхто поки що так і не побачив жодних результатів ані давно обіцяних інвестицій, ані переходу від розповідей про казково прекрасні технології до реальних справ.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон