На Херсонщині «об’єднання» це іноді «розлучення»

Цікавий феномен «об'єднання територіальних громад» збираються продемонструвати на Херсонщині.

Створення нових «об'єднаних територіальних громад», за своєю суттю, це об'єднання кількох територіальних громад у єдине нове ціле, для подальшого «сумісного життя» і «ведення господарства».

Виявляється, це не є аксіома. Здається, що Херсонщина першою в Україні збирається продемонструвати принцип створення нової «об'єднаної» громади через «роз'єднання».

Нагадаю, що днями Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, відповідно до яких відтепер між собою можуть об'єднуватися територіальні громади, які не тільки суто географічно знаходяться поруч одна з одною, але й ті, які мають відношення до різних адміністративних територій (різних районів).

Як тільки проголосований Закон «Про внесення змін до деяк законодавчий актів України стосовно особливо добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів» вступить у силу, між собою почнуть процедуру об'єднання Таврійська і Каменська громади, Херсонської області.

Як передають ЗМІ мер Таврійська Микола Різак так прокоментував ситуацію: «Шлагбаум підняли, будемо рухатися далі. Наступний крок: подаємо до облдержадміністрації документи, що підтверджують, що ми пройшли всю процедуру об'єднання. ОДА протягом 10 днів повинна відправити документи у Центральну виборчу комісію, яка прийме рішення про проведення виборів у новоствореній ОТГ».

При цьому пан Різак оголосив вердикт: «Таврійська громада не залишиться у складі Нової Каховки. Це буде самостійна ОТГ».

Чому, де логіка? Місцеві спостерігачі відзначають, що таке рішення цілком логічне і закономірне, адже, вважається, що саме «новокаховська влада всіма силами намагалася зірвати об'єднання Таврійська і Кам'янки», з цього приводу було «поламано» чимало списів, про що неодноразово писала місцева преса.

Цікаво подивитися, як будуть розгортатися події далі. Що це? Невже наочний приклад того, як «центральна» влада втрачає вплив на місцевому рівні, а громадяни все далі й більше беруть владу у власні руки?

Це ще більше цікаво у світлі того, що обласна рада вже не раз на ділі доводила, що вона готова залишати Президентську вертикаль влади без делегованих колись повноважень.

Нагадаю, що на останній сесії обласної ради, за ініціативи її Голови Владислава Мангера, депутати проголосували за те, що вони повертають собі делеговане колись право обласній державній адміністрації займатися питаннями капітального будівництва (Управління капітального будівництва облрада повернула під свою оруду).

У кулуарах облради ходять переконливі чутки, що це не останній крок Мангера у справах повернення народу права розпоряджатися майном та грішми.

Цікаво, що облрада забере собі наступного разу: транспорт, освіту, медицину, культуру? Дивлячись на приклад своїх «старших» товаришів деякі районні ради вже ведуть консультації серед депутатів щодо вчинення відповідних дій.

До речі, скажімо, у Чаплинському районі, де відбулося вже кілька «актів злуки», по суті вже сама районна ради є «атавізмом», тоді як адміністрація залишилася без повноважень по суті.

Якщо районні ради інших районів області, де поки що процес об'єднання не такий жвавий, будуть рухатися слідом за своїми колегами з облради, то скоро від Президентської гілки влади в області залишаться тільки вивіски.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон