Віктор Короленко: «Лікарні закривати не будуть!»

Сьогодні, 10 березня, на базі обласної клінічної лікарні, відбулася колегія Департаменту управління охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації,на якій було підбито підсумки роботи галузі за 2016 рік.

З доповіддю «Про підсумки роботи Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації» виступив директор Департаменту, заслужений лікар України, депутат Херсонської обласної ради Віктор Короленко.

Сьогодні у Херсонські області створено та працює 83 заклади охорони здоров'я, 20 Центрів первинної медико-санітарної допомоги, 18 центральних районних лікарень, 163 лікарських амбулаторій, 348 фельдшерсько-акушерських пунктів. У сільській місцевості працює 110 амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

На виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу» в Херсонській області створено 10 станцій, 14 підстанцій, 19 пунктів постійного базування і 3 пункти тимчасового базування карет «швидкої допомоги». З метою забезпечення вимог Закону щодо того, що «швидка» повинна доїжджати на виклик до хворого у місті не більш як за 10 хвилин, а у сільській місцевості за 20, у центральній частині області заплановано відкрити ще 25 пунктів постійного базування «швидкої».

У свої промові Віктор Короленко зупинився на деяких проблемах, які існують у галузі та наголосив на тому, якими є її основні завдання на 2017 рік.

Серед основних проблем як було, так і залишається питання фінансування.

Віктор Короленко: «У 2014 році витрати на галузь по області складали – 1,68 млр грн., тоді як у 2016 році вони збільшилися до – 1,323 мрл грн. З них фінансування захищених статей складає – 94,3%. Оплата праці 72%, спожиті енергоносії – 9,9%, забезпеченість медикаментами – 8,1%, харчування хворих – 2,0%, інші видатки – 6,3%».

Серед проблемних питань в області залишається питання укомплектованості штатних одиниць фізичними особами, як лікарями так середнім і молодшим медичним персоналом.

Втім, питання забезпеченістю кадрами є проблемним не тільки для міста та області, а й в цілому для Україні.

Віктор Короленко: «На 4581 штатну одиницю лікарів, фактична наявність фізичних осіб складає 3200. Укомплектованість складає всього 70,2%. Станом на 1 січня 2017 року в області було – 1 366 вакантних посад».

Щодо вирішення проблем забезпечення кадрів, то з цього приводу в області розроблена відповідна Програма.

Віктор Короленко: « ... Питання кадрового забезпечення винесено на розгляд обласної державної адміністрації та обласної ради, і вже зараз існує програма «Людський капітал», яка буде 15 березня поточного року, розглядатися на колегії ОДА. Її завдання підвищити рівень забезпеченості лікарськими кадрами. Програму вже було презентована Головою ОДА під час розширеного засідання Парламентського комітету. Програма дасть можливість готувати лікарів для закладів охорони здоров'я, відповідно до чотирьохстороннього договору між лікувально-профілактичним закладами (який подає заявку), головами районних рад та районних адміністрації і вищим навчальним закладом. Це дасть можливість направляти по 300 – 350 мешканців області на навчання щороку. Програма поки розрахована на 5 років».

Серед основних питань, які продовжують знаходитися на постійному контролі Департаменту – питань охорони материнства та дитинства.

Віктор Короленко: «Продовжують існувати певні питання щодо народжуваності та смертності дітей у неонатальному періоді.

За минулий рік не було допущено жодного випадку материнської смертності.

Але, не дивлячись на всі вжиті заходи, рівень смертності дітей першого року життя збільшився на 12,5% (найбільша смертність у Білозерському, Олешківському районах області та у Суворовському районі Херсона)».

Слід зазначити, що у цьому не рідко винні й самі породіллі. Так, було озвучено жаливу цифру: кілька десятків майбутніх мам нехтували всіма рекомендаціями лікарів, а 19 жінок, у яких померли діти – взагалі не ставали на первинний облік і з'являлися у лікарні у день пологів. Патологія внутрічеревного розвитку дитини, яку лікарі могли б виявити заздалегідь, якби жінка звернулася до них вчасно, могла б у подальшому врятувати життя немовлят.

Про це ж говорила у своїй співдоповіді й головний позаштатний педіатр ДОЗ ХОДА, головний лікар Комунального закладу «Херсонський обласний Будинок дитини» Тетяна Карчевич.

Питанням немовлят переймався й головний позаштатний акушер-гінеколог ДОЗ ХОДА, заступник головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги Херсонської обласної клінічної лікарні Юрій Герман.

У своєму виступі він торкнувся й питання завантаженості пологових відділень. Висновки головного обласного фахівця були для окремих пологих відділень невтішними – у зв'язку з малим навантаженням на ліжко, судячи з усього, їх будуть закривати.

Неоднозначну реакцію у залі викликала репліка Юрія Германа про те, що пологовий будинок № 1, ім. Зої Клименко, слід приєднати до клінічної лікарні Суворовського району, ім. Євгена Карабелеша. Таке резюме викликало гостру реакцію як збоку керівництва міської медичної структури так і головного лікаря пологового будинку. Міські фахівці у цьому з «обласним колегою» категорично незгодні.

Слід нагадати, що питання «закриття» пологових відділень у Херсоні тема болюча. Дискусія щодо необхідності «реорганізації» пологових відділень у місті йде не перший місяць і однозначної реакції на це немає ані серед лікарської співдружності, ані серед депутатів Херсонської міської ради (які фактично є тими, хто фінансує медичну галузь у місті), ані, тим більше, серед мешканців міста.

Відповідно до коментаря, який дав мені з цього питання Віктор Короленко, по закінченні колегії, витікає, що консультації та дискусії на рівні фахівців та депутатів Херсонської міської ради будуть продовжені, а взаємопорозуміння буде знайдено.

Під час колегії окремо для широкого загалу було презентовано Програму «Електронна медицина», автором якої є Віктор Короленко та його колеги, і яка сьогодні вперше запроваджується у Херсонській області і є унікальною не тільки на території України, але й у багатьох країнах світу.

Завдяки підтримці обласної державної адміністрації та обласної ради, вже 31 березня, на черговій сесії обласної ради, буде розглянуто питання фінансування Програми, яка повинна привнести новий сучасній погляд на роботу лікарів, на їх ставлення до хворого, що значно покращить його обслуговування та лікування.

Як зазначив у своєму інтерв'ю для ТРК «АКС» голова обласної ради Владислав Мангер: «Програма слушна, і заслуговує всілякої підтримки з боку обласного депутатського корпусу». Про те, що це за програма, які у неї завдання і які перспективи ми розповімо окремо.

Підбиваючи підсумки колегії Віктор Короленко наголосив, що попереду багато роботи і побажав колегам плідної праці задля збереження здоров'я мешканців нашої області.

Що стосується питання закриття лікарень, як про це зараз багато говорять окремі політики, то тут Віктор Короленко однозначно заспокоїв і колег, і хворих: «Закриття лікарень не буде!».

Сергій ОСОЛОДКІН, фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон