Херсонцям доведеться ще попрацювати

Коли будуть піднімати пенсійний вік, і як на багато? Чи треба його піднімати і навіщо? Ці питання турбують особливо тих,хто збирається ось-ось піти на заслужений відпочинок.

Відповіді лежать на поверхні: населення старіє; бажаючих працювати «по-білому» і платити податки все менше; система не витримує і її треба змінювати.

Наші «європейські партнери» вимагають аби було збільшено вік виходу на пенсію, що призведе до зменшення навантаження на Пенсійний фонд України (ПФУ). Крім того, обговорюється питання того, що ті хто на пенсії і продовжують працювати – не повинні отримувати пенсію.

Перша причина – старіння нації. Не дивлячись на всі «покращення вже сьогодні», якими «балує» громадян України влада, люди, все ж, з кожним десятиліттям стають все більшими довгожителями. Якщо кілька віків тому людина у 35 вважалася глибоким старцем, то сьогодні і 80, це не критичний вік (правда не для українців).

Друга – зменшення народжуваності. Емансипація, гендерна політика, нові погляди на полові стосунки. Сьогодні статеві відношення між молодими людьми розпочинаються раніше, але разом з тим спроможність жінок народжувати дітей зменшується (тому вина і захворювання, і ранні аборти, які впливають на фізіологічний стан жінок). Одностатеві браки.

Причина третя – економічна. Молоді батьки не ризикують обзаводитися другою, а тим більше третьою дитиною, аби не наражатися на проблеми виживання. Таким чином проблема народження дитини, а отже тих, хто потім буде сплачувати податки у ПФУ наростає з геометричною прогресію.

Статистика свідчить - біля 35% українських сімей мають тільки 1 дитину. Другу ризикують завести не більше 14 – 17% родин. Третя дитина з'являється тільки у 4 – 6% українських родин. Багатодітні сім'ї становлять не більше 1 – 1,5%. Частина сімей взагалі не хочуть народжувати нащадків (проблема, яку ми запозичили у Європи).

За 25 років Незалежності Україна має стабільний від'ємний результат народження нових громадян.

На час написання цього матеріалу – 11 лютого, 2017 року, загальна чисельність українців складала 42 444 531 особу. З початку цього року народилося 52 430 дітей, тоді як померло 74 296 осіб. На той момент коли ви будете читати цей матеріал, населення скоротиться ще більше.

За роки незалежності, тільки перші три роки ми мали зростання кількості населення: 1992 рік – 52056,6 млн. У 1994 почався спад: 52114,4 млн. На початок 2016 року населення України складало – 42760,5 млн.

Проблема четверта – сплата податків. Далеко не всі, хто працює в Україні, платять податки. Тим більше їх не платять ті, хто працює далеко за її межами.

Проблема п'ята – утримання пенсіонерів. Держава не розголошує катастрофічну статистику. За різним підрахунками сьогодні в Україні від 13 до 15 мільйонів пенсіонерів.

Вважається, що працюючих біля 10 мільйонів осіб. Але цифра, вважають експерти, не коректна, адже навіть ці люди далеко не всі платять податки. Тих, хто платить не більше 7,5 – 8 мільйонів. І тут є тенденція до зменшення. Якщо й далі таке триватиме, то, переконують фахівці, проблеми ПФ будуть тільки зростати.

Як боротися з цими проблемами? Один з шляхів – підняття пенсійного віку. Дивлячись на сусідів, наші не залишаються осторонь. Європа вже давно підняла пенсійний вік до 63 – 67 років.

Про «пенсійну реформу» в Україні говорять давно (більше 10 років). Але «гостро» питання постало тільки сьогодні, коли держава остаточно «розписалася» у тому, що вона неспроможна сама себе утримувати. Останні 3 роки в Україні все більше згортається виробництв.

Ми живемо виключно за рахунок запозичень зовнішніх кредиторів. Гроші дають не задурно, їх треба повертати. Головний «позичальник» Міжнародний валютний фонд (МВФ) хоче бути упевнений у тому, що він отримає все що «дав» і звісно з відсотками.

Для того, аби отримувати гроші Уряд України надає МВФ гарантії. Одна з них зменшення навантаження на бюджет щодо фінансування ПФУ. За рахунок чого? Підняти пенсійний вік.

Ідея непопулярна і вкрай болісна, тим більше на фоні того, що сьогодні ледь не 5 частина людей старшого віку, особливо чоловіки або не доживають до пенсії взагалі, або живуть отримуючи її не більше на 7 – 10 років (значно менше ніж їх Європейські однолітки).

МВФ вимагає від України йти шляхом «цивілізованої» Європи – піднімати вік. Влада офіційно заявляє, що вона цим шляхом не піде. Чи так це?

Офіційно про це не говорять, але пенсійний вік почнуть піднімати вже цього року. З 1 липня, кожен рік, пенсійний вік будуть піднімати «по-тихому» на 4 місяці. Поки це торкнеться виключно чоловіків, для жінок цю процедуру відклали до 2021 року (коли закінчиться підняття пенсійного з 55 до 60 років).

Починаючи з 2021 року жінкам будуть збільшувати пенсійний вік у продовж 6 років, кожен рік одразу на півроку. За умовами МВФ – головного кредитора країни (на той час не виключно що й повноправного господаря), на початку 2027 року пенсійний вік для всіх громадян України буде становити – 63 роки.

У продовж наступних 20 років буде суттєво збільшено мінімальний стаж для отримання пенсії. Якщо сьогодні це 15, то у 2037 році це буде 35 років.

Для тих, хто працює на «шкідливому виробництві» ранній вихід на пенсію буде «оптимізований», т.т. переглянутий і суттєво скорочений.

Відбудуться зміни і нарахування пенсій по інвалідності. Сьогодні в Україні відповідну пенсію отримують 1,3 млн громадян. Ця цифра так саме викликає питання у МВФ, а тому пропонують підхід до нарахування цих пенсій переглянути. Соціальні стандарти будуть суттєво зменшені. Хочеш хворіти – хворій за власний рахунок.

І хоча в Уряді постійно говорять, що пенсійний вік змінювати не будуть, експерти радять не вірити цьому. Виборчий процес в Україні перманентний і тому партії намагаються тримати «добру міну».

Аби не було галасу, у Гройсмана пішли іншим шляхом – адміністрування пенсій. Платити їх будуть тільки тим, хто платив страхові внески. Уряд запропонував складну формулу, суть її така: якщо з 1 липня 2000-го по 31 грудня 2020 року, ви платили внески менше ніж 20 років, то на пенсію у 60 не розраховуйте (будете допрацьовувати).

Такими чином Уряд змусить тих, хто має від 15 до 20 років «страхового стажу» піти на пенсію у 63 роки. А тим, у кого буде менше 15 – у 65 років.

Зібралися на пенсію? Рано – доведеться ще попрацювати.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон