У Херсоні вимагають відмінити субсидію

Поміж голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Херсона назріває справжній бунт.

Причина невдоволення полягає у невиконанні державою своїх зобов'язань щодо компенсації їм субсидійних коштів. Адже понад половину мешканців багатоповерхівок оформили і вдало користуються пільгами, а ОСББ гроші за спожиті послуги отримують не завжди вчасно. А отже, не мають змоги розраховуватися з компа­ніями-постачальниками.

— Станом на 1 січня 2017 року ми заборгували ОСББ та іншим підприємствам 47 мільйонів гривень, — підтверджує начальник управління праці та соціального захисту Ко­ра­бельної у місті Херсоні ради Наталія Ігнатенко. — Зокрема, ОСББ недоотримали 1,4 мільйона гривень. Для прикладу, в грудні ми їм взагалі не перераховували кошти. Протягом попередніх місяців гроші, які нам надходили, намагалися розподілити у відсотковому співвідношенні залежно від розміру загальної заборгованості перед ОСББ.

Разом з тим, деякі голови органів самоорганізації населення стверджують, що уже понад півроку компенсацій за субсидії взагалі не отримували. Це призвело до виникнення величезної заборгованості. Наприклад, ОСББ «Мій дім — Шенгелія 13» недоотримало більше 30 тисяч гривень, а «Мій дім — Патона 21/15» — понад 21 тисячу гривень.

Аби вирішити ситуацію, голови ОСББ пропонують кілька варіантів. Дехто обговорює можливість запровадження клірингової (тобто безготівкової) оплати, яка передбачає використання процедури взаємозаліку між споживачами послуг та їх постачальниками. Саме таку схему нині використовують міські житлово-екс­плуатаційні контори. Інші ж налаштовані більш радикально, бо вимагають й взагалі відмінити субсидію для мешканців ОСББ.

— Держава рекламує субсидії, розповідає про те, як вигідно їх оформлювати, — ділиться враженнями голова ОСББ «Вікторія+» Олексій Немчонок. — Разом з тим, наші організації заганяють в глухий кут. Скоро ОСББ взагалі не зможе обслуговувати тих, хто їх створив. Ми постійно пишемо петиції і скарги, втім, користі від цього ніякої. Якщо держава не здатна повністю виконати свої фінансові зобов'язання, то нехай взагалі відміняють субсидії й виплачують адресну допомогу кожному мешканцю.

Анастасія ВОЙТЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон