На людей працювати хочуть не всі

Імена депутатів місцевих рад, які можуть бути відкликані за народною ініціативою за несумлінне виконання своїх обовязків, оприлюднили представники Херсонської обласної організації Комітету виборців України.

Водночас із двох міськрад — Каховської і Новокаховської — найбільше зауважень у них виникло до останньої.

Так, за оцінками експертів КВУ, з депутатів Новокаховської міськради більше половини своїх пленарних засідань пропус­тили Людмила Васильєва з «Нашого краю» і Вадим Лепень з «УКРОПа». Водночас засідання постійних комісій найчастіше пропускали депутати, котрі представляють опозицію до міського голови Володимира Коваленка.

— Причини цих пропусків лежать у площині політичного конфлікту та є проявом ігнорування точки зору депутатів від опозиції. Фактично ми можемо говорити про часткове відсторонення частини депутатів від роботи у міській раді, — стверджує експерт ХОО КВУ Володимир Молчанов.

Водночас він наголосив, що у Новокаховській міськраді відсутні у вільному доступі протоколи пленарних засідань сесій, що є порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації». Що ж стосується перед­виборних обіцянок, то в Новій Каховці частково виконаний лише один із пунктів програми місцевих представників «Бать­ківщини» щодо ведення регулярного прийому виборців і «Совісті України» про запровадження «відкритого бюджету міста».

«Проте власна роль цієї партії у виконанні даної обіцянки не проглядається. Водночас в умовах жорсткого протистояння опозиції з міською владою обіцянки першої виконати практично неможливо», — вважає експерт.

У Каховці антирейтинг очолили два депутати від БПП «Солідарність» Олександр Салтиков і Артем Трофимчук за найбільшу кількість пропущених сесій міськради. А пропуск понад 50% пленарних засідань є підставою відкликання депутата за народною ініціативою. Що ж стосується пе­редвиборних обіцянок, то лише представники БПП і «Опоблоку» спільними зусиллями, незважаючи на вороже ставлення одне до одного, свідомо і послідовно спромоглися стимулювати утворення в місті нових ОСББ.

Щодо інших передвиборних обіцянок на вершині каховського антирейтингу, за оцінками КВУ, опинився місцевий осередок об'єднання «Самопоміч».

— Обіцянка запровадити систему електронних закупівель «Прозорро» була передбачена загальнопартійною програмою «Самопомочі», — говорить Володимир Молчанов. — Так, депутатом міськради від «Самопомочі» Сергієм Яременком і міським головою Андрієм Дяченком пропонувалося внести проект рішення щодо запровадження «Прозорро» для міських замовників до порядку денного сесії. Проте секретар міськради Лілія Дроздік, яка представляє ту ж таки «Самопоміч», заявила, що краще це питання буде розглянути на засіданні виконавчого комітету. При тому, що засновником комунальних установ і підприємств є саме міськрада, а не виконком, і тим більше, що виконкому в місті на той час практично не існувало, зокрема, через позицію самої Дроздік, яка кілька разів зривала кворум у проведенні його засідань. Зрештою, питання щодо «Прозорро» так і не розглядалися на сесії. Тож наявні дії Лілії Дроздік як секретаря міськради суперечать передвиборній програмі власного ж суб'єкта висування.

Олександр ПІТОЄВ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон