Враження письменниці від Херсона: українізація на карантині

Своїми враженнями від перебування у Херсоні, в рамках культурного фестивалю «Книжковий Миколай», поділилася українська письменниця, лауреат Шевченківської премії з літератури Галина Пагутяк:

У Херсоні, який хвалять за патріотизм, усі від старого до малого розмовляють російською. Як зрештою, всюди – на півдні і сході України. Так давно розмовляють, що вже й не можуть пригадати жодного слова державною мовою.

Крамниці «Арбат», «Доярушка» і Дід Мороз з усмішкою педофіла закликає молодь з безлічі білбордів «Хочешь на ручки?».

Тим часом у палаці культури «Ювілейний» вперше проводиться «Книжковий Миколай». Людей обмаль. Студентів немає зовсім. Карантин.

Але карантин не завадив виступам дитячих колективів, де вже гібридна програма з переважанням Діда Мороза, символом смерті, який роздає свої дарунки.

У ніч на Миколая загинуло п'ять українських воїнів на Донбасі. Скільки їх ще має загинути, щоб мешканці міст Півдня і Сходу зуміли пов'язати патріотизм з українською мовною ідентичністю?

Усюди реклами Опозиційного блоку, який переможе на виборах, бо «що нам дала незалежна Україна». Тому не дивно, що число куфайників зростає через те, що влада погана. І на Заході також. Є гроші – є патріотизм, нема грошей – «Путін, прийди».

Мені навіть страшно уявити, що діється з садках і школах Херсона. За весь час перебування не чула, щоб бодай одна дитина розмовляла українською мовою. Навіть діти викладачів української мови та літератури.

Величезний вплив учителів-сепаратистів на учнівську молодь – це не байдужість, невігластво чи лінощі, а свідома підготовка гранту для наступної спроби окупації шляхом виборів прокремлівської влади.

Це може трапитись дуже скоро. Наразі мешканці Херсона – це продукт совково-російської ідеології, анклав серед українських сіл та козацьких могил у степах. Тих, що не затопили Каховським морем.

Мешканці Херсона, Одеси, Севастополя досі вважають, що Суворов, Потьомкін, Єкатеріна – це їхня історія і їхні герої. Схід вважає початком своєї історії Велікую Отечественную (дєди воєвали). Ніяких тобі скіфів, козаків – генетична пам'ять відсутня.

Я спостерігала, як дивились і не бачили, слухали і не чули блискучі виступи українських виконавців. Порожні очі і мертве серце. Там уже нема і підсвідомості. От скоро приїде 95-квартал і буде повний аншлаг.

А у нас карантин від грипу вчасно збігся з карантином від бандерівської зарази. Жодних оголошень в місті.

Але організатори тішаться, бо львів'яни врятували ситуацію, як недавно в Запоріжжі і Краматорську. Інші видавництва воліють тусуватися в Києві на престижних книжкових ярмарках. Якось несолідно їхати в Херсон, не комерційно.

Розповідають про велику популярність курсів української мови. Люди добрі, ви ж усі вивчали державну мову у школі...

Українізацію, каже професор-мовознавець Микола Зубков, можна провести за один день. Та ви що??! Путін нападе.

Галина ПАГУТЯК
українська письменниця,
лауреат Шевченківської премії з літератури
За матеріалами ZIK.UA

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон