Вклад херсонців у розвиток ракетомоделювання

Херсонці внесли свій вклад в здобуття Україною звання абсолютного чемпіона з ракетомодельного спорту.

Свого часу Україна виростила «космічних» геніїв світового масштабу: Сикорського, Антонова, Янгеля, Королева і інших. Не дивлячись на всі труднощі, Україна до цих пір є шанованою в світі космічною державою.

А ракетомодельний спорт – це саме та кузня кадрів для ракетно-космічної галузі нашої країни.

Цього року Україні випала честь приймати Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту. Це право було отримано у впертій боротьбі з іншими бажаючімі, зокрема, Російською Федерацією. Рішення було прийняте в штаб-квартирі Міжнародної авіаційної федерації в Лозанні (Швейцарія), де 38 країн з 40 проголосували за нашу кандидатуру.

Чемпіонат проходів у селі Великий Дорошів Жовківського району Львівської області. Участь у ньому брали понад 300 учасників із 19 країн світу: Біларусії, Болгарії, Канади, Китаю, Чехії, Естонії, Румунії, Італії, Латвії, Литви, Польщі, Сербії, Словакії, Словенії, Іспанії, Швейцарії, Великобританії, США та України.

Японія відмінила свою заявку – їх Міністерство спорту не рекомендувало своїм спортсменам виїжджати на змагання унаслідок безпеки. Причому не із-за війни на південному Сході України, а унаслідок серії терактів в Європі і подій в Туреччині. А Росія взагалі проігнорувала Чемпіонат світу в Львові.

Спортсмени української збірної були з Дніпропетровської, Сумської, Чернігівської, Херсонської, Полтавської, Харківської областей. Херсонську область представляли: майстер спорту Сидоренко Віталій Вікторович, керівник гуртка моделювання ракет Херсонського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Херсонської міської ради та його вихованці – кандидати в майстри спорту Бідовський Валерій і Бакеренков Андрій.

Збірна команда України завоювала 12 медалей і посіла І загальнокомандне місце, виборов перемогу у команд з високотехнологічних країн США та Китаю. У класі моделей S9А Сидоренко Віталій в особистій першості зайняв ІІІ місце.

Одночасно проходили Відкриті міжнародні змагання з ракетомодельного спорту в класі моделей S2P, моделей на висоту польоту з крихким вантажем «куряче яйце». Збірна команда України (юніори), у складі якої був Бакеренков Андрій, посіла І місце.

Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту став професійною платформою для спілкування між експертами ракетно-космічної галузі, інженерами-новаторами і фахівцями технічної думки. На заході була присутня Тетяна Булана, директор інжинірингової школи Noosphere, яка бере участь в розробці інновацій для української армії.

Студентами на базі цієї школи був розроблений ARTOS – програмний комплекс автоматизованого управління артилерійським вогнем для АТО, що в 4 рази скорочує час, який військові витрачають на ідентифікацію і поразку об'єкту.

Відвідав Чемпіонат світу і нардеп Андрій Тетерук, який очолює в парламенті міжфракційне об'єднання «Україна, – космічна держава». Депутат гордо заявив, що ми залишаємося серед «космічних» держав світу, і пообіцяв працювати над тим, щоб збільшувати фінансування космічної програми.

Розвиток ракетомоделювання – це інвестиції в майбутні винаходи, майбутні стартапи і майбутнє України.

За матеріалами "Скадовські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон