Співаковський про необхідність змін у менеджменті освіті

Справжні зміни в освіті відбудуться не тоді, коли держава нарешті змінить своє ставлення до галузі, а тоді, коли почнуть змінюватися самі освітяни, - таку думку в ефірі передачі «Народна трибуна» на телеканалі «Скіфія» висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

За його словами, мають бути кроки назустріч. Держава, перш ніж вимагати від освіти відповідності викликам сучасності, має забезпечити належні умови для розвитку. А освітяни повинні нарешті усвідомити і свою відповідальність за ситуацію в освітній галузі.

«Ми живемо в 21 сторіччі, прийшли сучасні технології, сучасні знання, тому викладачі повинні перебудовуватися, читати літературу, брати участь у наукових розробках, змінювати систему управління навчальним процесом і так далі», - наголосив народний депутат.

Але насамперед, на його думку, потрібно осучаснити менеджмент навчальних закладів. Необхідна розумна ротація керівних кадрів.

У Сполучених Штатах, наприклад, навіть директор школи не може залишатися на своїй посаді більше, ніж одну каденцію. У нас же, за словами нардепа, є чимало прикладів, коли люди у свої 85-90 років продовжують керувати цілими галузями.

«Це не є природнім, не є нормальним. Потрібно знайти баланс, коли досвід поважних людей поєднується, інтегрується з енергією молоді. Якщо ми цей баланс через законодавство знайдемо, це означатиме, що наші університети, наша наука, галузеві академії наук будуть потужними, ефективними і будуть сприйматися суспільством і владою абсолютно нормально. Це складно, але це потрібно зробити», - підкреслив Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон