Як не стати жертвою сонця?

Захворюваність на рак шкіри в Україні складає понад 14% від загальної кількості виявлених злоякісних пухлин. Лише в Херсоні щороку такий недуг виявляють у майже 800 пацієнтів.

Звідки береться небезпечна хвороба, і як від неї вберегтися — про це в ексклюзивному інтерв'ю з завідуючим диспансерного відділення Херсонського онкологічного диспансеру, лікарем вищої категорії Володимиром ТЕРЕЛЮКОМ.

— Володимире Григоровичу, які ознаки раку шкіри, що має насторожити людину?

— Насторожити має поява на тілі пухлин, плям, зміна вигляду родимок. А ще — дискомфорт, може свербіти в певних місцях, пекти, боліти. Якщо такі симптоми турбують вас понад два тижні, краще не відкладати візит до лікаря.

— Звідки береться рак шкіри?

— З огляду на те, що недуг обирає в основному відкриті ділянки тіла, головним чинником слугує сонячна радіація. Також впливають хімічні речовини та канцерогени, які з тієї чи іншої причини потрапляють до організму людини. І потім, не треба скидати з рахунку хронічні травми, механічні подразнення.

— Коли до вас найбільше звертаються зі скаргами? Напевно, після літа?

— Якщо чесно, пора року тут ні до чого. І рак шкіри, і меланоми виявляємо під час профілактичних заходів у різних населених пунктах.

— Бувають у вашій практиці випадки, що вражають занедбаністю?

— Звісно. От звернулася одна людина до нас. Доходилася до того, що рак шкіри скроні вдерся вже у зіницю, в районі ока сочиться виразка. Таке трапляється, на щастя, рідко і винятково через байдужість пацієнта.

— Хвороба найчастіше пов'язана з родимками?

— Насправді родимки — одна справа, рак шкіри — інша. Він виникає на цілком чистій шкірі, на тлі якихось хронічних явищ в організмі. А родима пляма перероджується у злоякісне формування — меланому. І якщо від раку шкіри практично не помирають, з ним живуть роками, то меланома — дуже небезпечна форма злоякісних пухлин, яка веде до швидкого метастазування. І якщо не лікуватися, людина може загинути за півроку. У 80% випадків родимки перероджуються у доброякісний бік, як правило, під час статевого дозрівання, вагітності, клімаксу, вплинути може навіть прийом певних препаратів. У лікуванні все залежить від термінів. Чим раніше людина звернулася, тим якісніше лікування. До речі, при меланомі вже давно не опромінюють. Є хірургічний шлях, є імунотерапія.

— Пігментація шкіри — на це варто звертати увагу?

— Звісно, треба звертати увагу. Є вікові плями, а є такі, що переходять у нульову стадію меланоми. Виглядають вони як брудні, коричневі острівки. Але повторюю — висновки має робити тільки фахівець.

— Хто найбільше ризикує захворіти на рак шкіри?

— Це люди зі світлою шкірою, особливо з ластовинням, рудоволосі. Їм краще менше перебувати на сонці.

— Діагностика раку шкіри у сільських мешканців. Наскільки це реально?

— Зазвичай ми відвідуємо всі районні центри. Група лікарів приїздить у ЦРЛ, і про це задовго до прийому попереджають місцеве населення. Виявляємо суто своїх пацієнтів. Здебільшого на рак шкіри страждають у сонячних краях — Скадовському і Генічеському районах. Зрозуміло, що на рак шкіри часто хворіють люди, котрі працюють на сонці: рибалки, які постійно перебувають на відкритому повітрі, аграрії, що цілий день у полі. Але, на жаль, в останній рік, у зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні, ми не їздили у райони. Коштів немає навіть на бензин.

— Але ж хвороба не чекає. Як потрапити на прийом людям, котрі мають підозри на характерний недуг?

— Все просто: достатньо звернутися до реєстратури обласного онкологічного диспансеру і взяти талончик. Міським мешканцям, звісно, раджу звертатися зранку, адже в них така можливість є. А от людей, котрі приїхали з сільської місцевості, при­ймаємо й пізніше, розуміючи, що дорога далека і наступного разу пацієнт може просто не приїхати.

— Обласний онкологічний диспансер має оснащення для діагностики і лікування раку шкіри?

— Всім необхідним ми забезпечені. І потім, рак шкіри в 90% випадків локалізується на відкритих ділянках тіла, здебільшого — на обличчі і руках. Тобто хворобу можна виявити, буквально не роздягаючи пацієнта. Після візуального огляду — аналіз, який або підтверджує діагноз, або ні. Відповідь у лабораторії вам скажуть вже за кілька годин. Але от я, приміром, рак шкіри визначаю зазвичай вже на око, зрозумійте, 25 років досвіду в онкодерматології.

— Наскільки лікування раку шкіри вдарить по кишені?

— Рак шкіри виліковується в першій-другій стадії у 100% випадків. Пацієнту це обійдеться у 100—300 гривень.

— Щодо сонячного опромінення — перед початком курортного сезону можете дати фахові поради: як все-таки слід засмагати, щоб не нашкодити здоров'ю?

— Раджу не засмагати з 11-ї до 16-ї години — у цей час сонце найнебезпечніше. З іншого боку, не можна сказати: тікайте від літніх променів, сидіть у підвалі (сміється). Сонце необ­хідне людині, під його впливом організм виробляє вітамін Д, без якого людині не обійтися. Просто до прийому сонячних ванн слід підходити з розумом, не треба обгорати.

— А як Ви ставитеся до кремів від засмаги? Цим засобам варто вірити?

— Негативно ставлюся. Адже не завжди написане на упаковці відповідає її вмісту. Звісно, я не косметолог, але, за словами одного професора, у подібних засобах нерідко містяться навіть речовини, які можуть сприяти розвитку раку. Але зрозумійте: ми лікарі, наша справа — профілактика, діагностика і лікування. Ми не можемо призначити крем пацієнту, лише радимо носити сонцезахисні окуляри, головні убори, закривати плечі. Між іншим, якщо ви помітили, креми в аптеці продаються окремо, і Міністерство охорони здоров'я не дає рекомендацій користуватися подібними засобами. Це більше питання косметологів, а вони можуть бути особами зацікавленими.

— А солярій — такий модний нині засіб — шкідливий чи ні?

— Звісно, шкідливий. Але ж є мінімальні дози, справа в часі, який людина перебуває під впливом ультрафіолету, і рівні опромінення, який вона отримує. Повторюю, у всьому має бути міра. Раджу всім берегти себе і за будь-яких змін зі шкірою звертатися до лікаря. Здоров'я байдужості не пробачає.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон